Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Ópiátválság? Öljük meg a drogkereskedőket!

000 RR1WG
2018.03.19. 12:29

Donald Trump amerikai elnök hétfőn terjeszti elő, hogy mit tervez a kormány az ópiáttartalmú gyógyszerek és kábítószerek okozta válság leküzdésére. Trump és a first lady a válság által leginkább sújtott New Hampshire-be utazik, és ott vázolja föl a tervezet részleteit.

Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai kérdésekkel foglalkozó igazgatója vasárnap este rövid tájékoztatót tartott újságíróknak az elnök, illetve a kormányzat terveiről. Eszerint Trump várhatóan keményebb büntetési tételeket szorgalmaz a drogkereskedők számára –

beleértve a halálbüntetést is

–, és arra ösztönzi majd a Kongresszust, hogy alkosson törvényt, ami már a kis mennyiségű kábítószerrel vagy ópiáttartalmú gyógyszerrel való kereskedést is kötelezően büntetné.

A kormányzati elképzelések között szerepel az oktatás kiszélesítése, valamint a már eredményesnek bizonyult gyógymódok és rehabilitációs eszközök kormányzati támogatása. Csökkentenék a receptre kapható, ópiáttartalmú fájdalomcsillapítók forgalmazását is azáltal, hogy megakadályoznák, hogy a Medicaid – az állami egészségbiztosító – megtérítse ezeknek az árát.

Az ópiátok – beleértve a heroint, a szintetikus kábítószereket és az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat – 2016-ban több mint 42 ezer halálos áldozatot követeltek. Donald Trump kormányzata elsődleges fontosságú feladatának nevezte az ópiátválság leküzdését, és tavaly októberben országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Elnöki bizottságot hoztak létre a helyzet feltérképezésére, javaslatok kidolgozására.

A Kábítószer-Ellenőrzési Ügynökség (DEA) vezetője kedden a kongresszusi meghallgatásán számol be arról, hogy az intézmény mit és hogyan tett a válság kezelésére. A képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága ugyancsak kedden tárgyal majd összesen 25, az ópiátválsággal kapcsolatos törvénytervezetről.

(MTI)

Nyitókép: Trumpos ecstasy-tabletták Németországból (POLIZEI OSNABRUECK/AFP)