Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ópiátválság? Öljük meg a drogkereskedőket!

000 RR1WG
2018.03.19. 12:29

Donald Trump amerikai elnök hétfőn terjeszti elő, hogy mit tervez a kormány az ópiáttartalmú gyógyszerek és kábítószerek okozta válság leküzdésére. Trump és a first lady a válság által leginkább sújtott New Hampshire-be utazik, és ott vázolja föl a tervezet részleteit.

Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai kérdésekkel foglalkozó igazgatója vasárnap este rövid tájékoztatót tartott újságíróknak az elnök, illetve a kormányzat terveiről. Eszerint Trump várhatóan keményebb büntetési tételeket szorgalmaz a drogkereskedők számára –

beleértve a halálbüntetést is

–, és arra ösztönzi majd a Kongresszust, hogy alkosson törvényt, ami már a kis mennyiségű kábítószerrel vagy ópiáttartalmú gyógyszerrel való kereskedést is kötelezően büntetné.

A kormányzati elképzelések között szerepel az oktatás kiszélesítése, valamint a már eredményesnek bizonyult gyógymódok és rehabilitációs eszközök kormányzati támogatása. Csökkentenék a receptre kapható, ópiáttartalmú fájdalomcsillapítók forgalmazását is azáltal, hogy megakadályoznák, hogy a Medicaid – az állami egészségbiztosító – megtérítse ezeknek az árát.

Az ópiátok – beleértve a heroint, a szintetikus kábítószereket és az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat – 2016-ban több mint 42 ezer halálos áldozatot követeltek. Donald Trump kormányzata elsődleges fontosságú feladatának nevezte az ópiátválság leküzdését, és tavaly októberben országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Elnöki bizottságot hoztak létre a helyzet feltérképezésére, javaslatok kidolgozására.

A Kábítószer-Ellenőrzési Ügynökség (DEA) vezetője kedden a kongresszusi meghallgatásán számol be arról, hogy az intézmény mit és hogyan tett a válság kezelésére. A képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága ugyancsak kedden tárgyal majd összesen 25, az ópiátválsággal kapcsolatos törvénytervezetről.

(MTI)

Nyitókép: Trumpos ecstasy-tabletták Németországból (POLIZEI OSNABRUECK/AFP)