Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatásosnak tűnő férfi fogamzásgátlót fejlesztettek

shutterstock 409500925
2018.03.22. 16:32

Egy kis létszámú tanulmányban tesztelt férfi fogamzásgátlóról bebizonyították, hogy biztonságosan visszafojtja a férfiak reproduktív hormonjait, így esélyes rá, hogy egy napon kereskedelmi forgalomba kerülhet. A készítmény tablettaként szedhető, naponta egyet kell bevenni belőle.

Egy hónapos kezelés után a DMAU (dimethandrolone undecanoate) sikerrel csökkentette a reproduktív hormonok, köztük a tesztoszteron szintjét, ami a spermiumtermeléshez szükséges. A vizsgált időszakban a kísérletben részt vevő 83 férfi nem tapasztalt olyan mellékhatásokat, amik túlzott tesztoszteronmegvonásra utalnának.

A tanulmány eredményeit az Endocrine Society éves gyűlésén ismertették március 18-án.

A tudósok már évtizedek óta dolgoznak a férfi fogamzásgátlón. Felmérések igazolják, hogy a férfiakat érdeklik a vazektómián és az óvszeren kívüli fogamzásgátlási módszerek [...] és inkább egy tablettát szeretnének.

– mondta Monica Laronda független szakértő, a chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház endokrinológusa.

A hormonális fogamzásgátlás a férfiaknál is ugyanolyan elven működik, mint a nőknél: az utódnemzésben szerepet játszó hormonok szintjének manipulálásával. A férfiaknál az extra tesztoszteron elnyomja az agyban az úgynevezett luteinizáló és stimuláló hormonok termelését, ami meggátolja a herékben a tesztoszteron és a sperma termelődését. Ha a gyógyszerszedési ciklus véget ér, a reproduktív hormonok normális szintre állnak vissza.

De a tesztoszteron nem marad elég ideig a véráramban, így egy dózis kevés eséllyel működhet fogamzásgátló eszközként. A felesleges hormonkibocsátás ezenkívül károsíthatja a májat is. A DMAU aktív komponensét, a dimethandrolont viszont épp arra tervezték, hogy kiküszöbölhetők legyenek vele ezek a problémák.

A kísérletben részt vevő férfiak némi súlygyarapodáson túl semmilyen kellemetlen mellékhatást nem tapsztaltak. Az alacsony tesztoszteronszint miatt lecsökkent nemi vágyra csak 8 résztvevő panaszkodott a vizsgálat alatt. A kísérlet után elvégzett tesztek azt is igazolták, hogy a tabletták nem károsították a résztvevők máját.

A kutatók most egy három hónapos klinikai vizsgálatra készülnek, hogy egy újabb tanulmányban a résztvevő férfiak spermaszámának változását vizsgálják. Ha ezen a teszten is átmegy, a gyógyszert elkezdhetik párokon tesztelni, mint potenciális fogamzásgátló szert.

A férfi fogamzásgátlás nehézségeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

(Science News)