Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sisakos agyszkennert terveztek brit kutatók

2018.03.22. 12:44

Sisakként hordható, ultrakönnyű, igen érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek brit kutatók. A sisakot viselő betegek szabadon mozoghatnak a műszer használata közben. Az alanyok a tesztelés során tudtak bólintani, nyújtózkodni, teázni, sőt, pingpongozni is, miközben a kutatók milliszekundumos pontossággal figyelhették az agyi aktivitásukat a magnetoenkefalográfiás (MEG) eszközzel, ami az agy elektromos aktivitásának mágneses terét méri és regisztrálja.

A Nature-ben közölt tanulmány szerzői remélik, hogy a sisak segítheti az olyan páciensek állapotának jobb megismerését és kezelését, akiknél nem lehet használni a hagyományos, rögzített MEG-szkennereket – például csecsemőknél, epilepsziás gyerekeknél, vagy Parkinson-kórral küzdő pácienseknél.

Gareth Barnes, a University College London munkatársa elmondta, hogy a mai MEG-szkennerek csaknem fél tonnát nyomnak, részben azért, mert az agy mágneses tevékenységét mérő szenzorokat mínusz 269 Celsius-fokon kell tartani. Az eljárást nehezíti, ha az alany nem tud egy helyben maradni – ez pici gyerekeknél, vagy mozgási rendellenességekkel küzdő pácienseknél lehet gond –, mivel 5 milliméternyi elmozdulás is használhatatlan felvételeket eredményezhet.

Dr-Matthew-Brookes
Fotó: Nottingham University

A sisakos szkennerrel azonban a kutatók leküzdötték ezeket az akadályokat. Ultrakönnyű, szobahőmérsékleten működő és közvetlenül a fejre helyezhető kvantumérzékelőket használtak, amikkel sokkal több, az agy által kibocsátott mágneses jelet tudnak felvenni.

A prototípus elkészítésében részt vevő Matt Brookes elmondta, hogy a sisakos szkenner új lehetőségeket kínál az emberek agyi aktivitásának megfigyelésére a különböző hétköznapi feladatok vagy társas interakciók közben.

(MTI)