Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyógyíthatatlan szupergonorrheát diagnosztizáltak Délkelet-Ázsiában

2018.03.29. 10:38

Egy brit férfi a világ eddig ismert legsúlyosabb gonorrheafertőzését szedte össze. A férfinak állandó szexuális partnere volt az Egyesült Királyságban, de a húgyúti fertőzést nem tőle kapta el, hanem egy délkelet-ázsiai alkalmi partnertől.

A Brit Közegészségügyi Szolgálat szerint ilyen súlyos gonorrheás esettel még sosem találkoztak; ez nem kezelhető a ma használt antibiotikumokkal. Az egészségügyi tisztviselők most a férfi többi partnerével próbálják felvenni a kapcsolatot, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését. Úgy tűnik, más nem kapta el – a férfi brit partnere sem –, de a nyomozás még folyik.

A férfi év elején fertőződött meg. A gonorrheát egy speciális antibiotikum-koktéllal, azitromicin és ceftriaxon keverékével szokták kezelni, de az most hatástalan volt. Dr. Gwenda Hughes, a Szolgálat munkatársa a BBC-nek azt mondta: még sosem láttak ilyen erős ellenállást a felhasznált antibiotikumokkal szemben.

A WHO és az Európai Járványügyi Központ rövid szakmai egyeztetés után egyetértettek abban, hogy ez a világ legsúlyosabb gonorrheás esete.

A gonorrhea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktériumból alakul ki. Védekezés nélküli szexszel terjed, vaginális, orális és anális úton (és nem, a fogamzásgátló nem véd meg tőle, csak az óvszer).  A betegségnek gyakran nincsenek látható tünetei, de a zöldes-sárgás váladékürülés, a fájdalmas vizelés és a menstruációk közti vérzés gonorrhea jelenlétére utalhat. Ha nem kezelik, az meddőséghez, vagy a kismedence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet; terhesség alatt a magzatot is megfertőzheti. A betegséget antibiotikumokkal kezelik, de tavaly nyáron készült egy kísérleti védőoltás, amiről kiderült, hogy keresztvédettséget nyújt a gonorrhea kórokozója ellen.

A brit férfin még egy antibiotikumos kezelést fognak kipróbálni. A kezelést már megkezdték, az orvosok a jövő hónapban fogják megtudni, hogy eredményes volt-e.

Az orvosok már korábban figyelmeztettek a szupergonorrhea-járvány veszélyére. 2015-ben volt egy járvány Leedsben, ahol az azitromicinnek ellenálló gonorrhea terjedt. Az orvosok attól félnek, hogy a rezisztens baktériumokat nem lehet hagyományos antibiotikumokkal gyógyítani, és ez közegészségügyi katasztrófát okozhat.

(BBC News)