Aliz
6 °C
14 °C

A vörösbor csökkenti a prosztatarák kockázatát

2018.05.09. 15:05

Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint – írja az MTI. Shahrokh Shariat, a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) urológiai klinikájának vezetője és munkatársai jutottak erre az eredményre a borfogyasztás kockázati tényezőinek metaelemzésekor.

A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során, és a betegek 2,6 százaléka belehal. A genetikai tényezők mellett a környezettől függő, epigenetikus kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, illetve a cukor és a vörös hús megnövekedett mértékű fogyasztása.

Az összesen 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmány retrospektív vizsgálatakor a szakértők megállapították, hogy a visszafogott vörösborfogyasztásnak enyhe védő hatása van. Shariat szerint a mérsékelt borfogyasztás napi egy pohárnyi mennyiséget jelent.

A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent a vörösbortól, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte

– mondta Shariat.

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek preventív jelleggel használhatók-e terápiaként például magas rizikójú csoportoknál.

Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták, hogy a polifenolok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szereppel bírhatnak.

A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?