Elemér
-1 °C
10 °C

A vörösbor csökkenti a prosztatarák kockázatát

2018.05.09. 15:05

Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint – írja az MTI. Shahrokh Shariat, a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) urológiai klinikájának vezetője és munkatársai jutottak erre az eredményre a borfogyasztás kockázati tényezőinek metaelemzésekor.

A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során, és a betegek 2,6 százaléka belehal. A genetikai tényezők mellett a környezettől függő, epigenetikus kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, illetve a cukor és a vörös hús megnövekedett mértékű fogyasztása.

Az összesen 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmány retrospektív vizsgálatakor a szakértők megállapították, hogy a visszafogott vörösborfogyasztásnak enyhe védő hatása van. Shariat szerint a mérsékelt borfogyasztás napi egy pohárnyi mennyiséget jelent.

A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent a vörösbortól, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte

– mondta Shariat.

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek preventív jelleggel használhatók-e terápiaként például magas rizikójú csoportoknál.

Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták, hogy a polifenolok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szereppel bírhatnak.

A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.