Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A HIV-hez hasonló ősi vírustól tartanak a világ tudósai

2018.05.11. 15:12

A HV-vírussal rokon HTLV-1 (a humán T-limfotróp vírus 1-es típusa) terjed Ausztráliában az Északi területen, a világ kutatói megoldást sürgetnek és az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) fordultak – írja a Business Insider.

GettyImages-452988238
Fotó: William Thomas Cain

A vírus világszerte több országban jelen van, a statisztikák szerint durván 20 millió embert érint, de mivel kevésbé ismert és ezért nehezebben kimutatható, a valós szám jóval magasabb is lehet. Ausztráliában egyre nagyobb problémát okoz, és különösen az őslakos közösségekben jellemző, az ország bizonyos részein az őslakos felnőttek között 45 százalék is magában hordozhatja.

A probléma súlyosbodása miatt most 26 ország 60 képviselője, köztük világhírű tudósok, kutatók és aktivisták fordultak közösen a WHO-hoz, hogy a HTLV-1 elleni harcot sürgessék – írja a Guardian.

A HTLV-1 volt az első azonosított humán retrovírus, 1979-ben fedezték fel, de ősrégi vírusról van szó, futottak már bele 1500 éves dél-amerikai múmiában is. A jóval ismertebb HIV-vírus távoli rokona, a kezelése és megelőzése mégis elég alulkutatott terület, se gyógymódja nem ismert, se vakcina nincs még kilátásban ellene.

A HIV-hez hasonlóan az immunrendszert támadja és szexuális úton (illetve vérrel, vagy akár anyatejjel is) terjed, de jóval nehezebb elkapni és sokkal tovább is lappang, ami magyarázhatja, hogy eddig kevesebb figyelmet kapott. Leggyakrabban felnőtt T-sejtes leukémiát (ATL), illetve különféle idegrendszeri megbetegedéseket, például myelopathiát (a nyaki gerincveló működészavara) vagy trópusi spasztikus paraparézist (izommerevséggel járó alsóvégtag-bénulás, TSP) okoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!