Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkarján növesztettek fület egy amerikai katonának

2018.05.11. 19:22

Shamika Burrage, az amerikai hadsereg közlegénye két éve motorbalesetet szenvedett Texasban. A nő a balesetben elveszítette a bal fülét. Most egy új, szokatlan eljárással kaphat új fület, amivel teljes gyógyulást érhet el – igaz, ehhez a saját alkarján kellett megnövesztenie az új fülét.

DcxnftvVQAAojdX
Fotó: Amerikai Hadsereg

Az amerikai hadsereg több plasztikai sebésszel együttműködve dolgozott az új eljáráson. A szükséges porcokat a nő bordáiból vették; ebből alakították ki az új fül körvonalait, amit a nő alkarjának bőre alá varrták, hogy bőr, új idegek és véredények képződjenek rajta. A fül több hónapon át növekedett, míg végül alkalmassá vált arra, hogy visszavarrják a nő fejére.

A hallójárat bezárult, a fül hallás szempontjából fontos részei azonban megmaradtak, így a nő sikeresen visszanyerte hallását. A hadsereg közlése szerint a műtét sikerült, a beteg jól van.

Az amerikai hadsereg most először végzett ilyen jellegű rekonstrukciós műtétet, pedig az eljárás már több mint egy évtizedes: dr. Patrick Byrne, a Johns Hopkins Egyetem oktatója fejlesztette ki. Az operációt végző Owen Johnson maga is Byrne tanítványa volt.

Dr. Johnson azt írta a ma reggeli sms-ében, hogy „kösz, főnök!"

– mondta Byrne a Popular Science-nek.

Burrage azóta visszanyerte a hallását. A hallójárata nem záródott el, a dobhártyája is sértetlen, így csupán a fület kellett a helyes pozícióban visszavarrni. Szerencsére a hallójáratot nem kellett rekonstruálni, mert az nagyon megnehezítette volna a beavatkozást. Burrage-nek még két műtétre lesz szüksége, a teljes rekonstrukcióhoz, de bizakodva várja a fejleményeket.

(Popular Science | MTI)