Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Ha a testmozgás egészséges, miért halnak korábban a fizikai munkások?

2018.05.18. 15:47

Egy kutatás szerint a fizikai munkát végző férfiaknál megnő a korai halálozás kockázata. A holland kutatók munkája rávilágít az úgynevezett fizikaiaktivitás-paradoxonra: a testmozgás munkában káros is lehet, de igen hasznos, ha szabadidőnkben végezzük.

Pieter Coenen közegészségügyi szakértő, az amszterdami VU Egyetem munkatársa szerint nem világos, hogy a különbségnek mi lehet azoka, de azt gyanítja, hogy a testmozgás típusa határozhatja meg a különbséget.

Bár tudjuk, hogy a szabadidős fizikai aktivitás jót tesz, megállapítottuk, hogy a foglalkozással összefüggő fizikai terhelés 18 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát. [...] Ezek az emberek korábban halnak, mint azok, akik munka közben nem végeznek testmozgást.

Más kutatások szerint az ellentmondás oka az lehet, hogy a fizikai munkások életvitele nem túl egészséges: nem figyelnek oda az étrendjükre, többet isznak és dohányoznak, és ez megrövidíti a várható élettartamukat. Coenen ugyanakkor úgy látja, ezt más tényezők is befolyásolják.

Ha elmész, és fél órát futsz szabadidődben, attól felgyorsul a szívverésed, és utána jobban érzed magad. De munka közben aktív testmozgást végezni teljesen más jellegű tevékenység. Napi nyolc órán át strapálod magad, és csak keveset pihenhetsz. Súlyokat emelsz, repetitív mozdulatokat végzel és a kezeddel dolgozol. [...] A hipotézisünk szerint az efféle testmozgás komolyan megterheli a szív- és érrendszert, és nem rugalmasabbá teszi.

A nemzetközi egészségügyi ajánlásokban az áll, hogy napi fél óra sporttal egészségesek maradhatunk, de korábbi tanulmányok szerint az építőmunkások és más nehéz fizikai munkát végző férfiak valószínűleg nem fognak munka után sportolni. Kétszeresen is hátrányos helyzetben vannak: nem részesülnek a szabadidős testmozgás előnyeiből, ugyanakkor kiteszik magukat a nehéz fizikai munkával járó veszélyeknek.

Coenen több mint 17, összesen 200 ezer embert követő tanulmány átnyálazása után jutott arra a következtetésre, hogy a fizikai munkásokat bátorítani kéne a testmozgásra, mert a munkahelyükön végzett mozgás nem egészséges.

Még ha kimerítő munkát végzel is, ez nem azt jelenti, hogy nem lehetsz fizikailag aktív a szabadidődben.

(Guardian)