Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nálunk halnak meg a legtöbben tüdőrákban

2018.05.31. 16:43

Az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat a dohányzásmentes világnap alkalmából csütörtökön tette közzé legújabb jelentését.

Néhány szám:

  • 1,3 millió ember halt meg daganatos betegségekben 2015-ben az EU-ban.
  • 273 ezer áldozattal a tüdőrák a vezető halálok; ez az összes rákos haláleset 21 százaléka.
  • 185 ezer férfi és 89 ezer nő halt meg tüdőrákban a vizsgált évben.
  • 27 százalék Magyarországon a tüdőrákos megbetegedések aránya a daganatos betegségek közül. Utánunk jön Görögország, Dánia, Lengyelország és Hollandia (24 százalék), valamint Belgium (23 százalék) és Nagy-Britannia (22 százalék).
  • 15 százalékkal Portugália és Lettország állnak a skála másik végén, őket követi Litvánia, Svédország és Szlovákia (16 százalék).

A szakértők szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz.

(MTI)