Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aki gyorsabban jár, tovább él

2018.06.01. 16:49

Jelentősen csökkenti a gyors járás az idő előtti halálozás kockázatát, állapította meg egy ausztrál kutatócsoport. A Sydney-i Egyetem kutatói 50 ezer gyalogló adatait elemezve vontak összefüggést a sétálás sebessége és a korai halálozás kockázata között. Az eredmények szerint

az átlagos vagy annál gyorsabb gyaloglás 20-24 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát azokéhoz képest, akik jóval lassabban járnak.

A 60 évnél idősebbek körében a hatás még nagyobb: náluk 46 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez köthető halálozások aránya, ha az átlagos sétálókhoz viszonyítjuk őket, illetve 53 százalékkal, ha a gyorsan gyaloglókkal vonunk párhuzamot.

Emmanuel Stamatakis, az egyetem kutatója szerint a gyors séta 5-7 kilométeres óránkénti sebességet jelent, de ez valójában az adott személy fittségétől függ. A megfelelő sebességet az jelzi, ha a sétáló enyhén kifullad, vagy idővel izzadni kezd.

A szakértők elismerik, hogy nehéz megérteni az összefüggést a sétálás sebessége és a halálozási kockázat csökkenése között,de Stamatakis szerint a tanulmány felhívhatja az emberek figyelmét arra, hogy járjanak gyorsabban.

Arra nincs bizonyíték, hogy a séta sebessége kihatna a rák okozta halálozás kockázatára.

(MTI)