Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálos agydaganatra is hatásos lehet egy leukémia elleni szer

2018.06.05. 08:37

Az agytumor leggyakoribb és leghalálosabb típusának kezelésében is segíthet az egyik limfómákra és leukémiára kifejlesztett hatóanyag egy új tanulmány szerint – írja az MTI.

A Science Translational Medicine nevű szaklapban bemutatott felfedezés reményt adhat arra, hogy az ibrutinib nevű hatóanyag egy napon glioblasztómában szenvedő betegek kezelésére is használható lesz és növelheti a kór jelenleg nagyon alacsony túlélési arányát.

Bao Shigang, a Clevelandi Klinika Lerner Kutatóintézetének tudósa szerint az ibrutinib lelassította az agytumor növekedését egerekben és tízszeresére növelte azt a túlélési arányt, amely a jelenleg használt temozolomide nevű kemoterápiás szer alkalmazására jellemző.

Bao csapata az találta, hogy az ibrutinib megfékezi a glióma őssejtjeit, amely az agytumorsejteknek a kezeléseknek ellenálló és agresszíven terjedő típusa.

A tanulmány szerint az ibrutinib kombinálása sugárterápiával meggátolhatja, hogy a glioblastoma sejtek ellenállóvá fejlődjenek és hatékonyabban növelheti a betegek élethosszát, mint a sugárkezelés vagy az ibrutinib terápia külön-külön.

A glioblastoma a leghalálosabb kimenetelű agytumor és erősen ellenáll a jelenlegi terápiáknak. Nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban új kezelést kapjanak az ebben szenvedő páciensek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) által engedélyezett gyógyszer használata lehetővé tenné, hogy átlépjünk a hosszadalmas szabályozási vizsgálatokon, amelyek egy új kezelés esetében szükségesek, így valószínűleg jóval hamarabb állhatnánk neki a klinikai vizsgálatoknak

– mondta Bao.