Halálos agydaganatra is hatásos lehet egy leukémia elleni szer

2018.06.05. 08:37

Az agytumor leggyakoribb és leghalálosabb típusának kezelésében is segíthet az egyik limfómákra és leukémiára kifejlesztett hatóanyag egy új tanulmány szerint – írja az MTI.

A Science Translational Medicine nevű szaklapban bemutatott felfedezés reményt adhat arra, hogy az ibrutinib nevű hatóanyag egy napon glioblasztómában szenvedő betegek kezelésére is használható lesz és növelheti a kór jelenleg nagyon alacsony túlélési arányát.

Bao Shigang, a Clevelandi Klinika Lerner Kutatóintézetének tudósa szerint az ibrutinib lelassította az agytumor növekedését egerekben és tízszeresére növelte azt a túlélési arányt, amely a jelenleg használt temozolomide nevű kemoterápiás szer alkalmazására jellemző.

Bao csapata az találta, hogy az ibrutinib megfékezi a glióma őssejtjeit, amely az agytumorsejteknek a kezeléseknek ellenálló és agresszíven terjedő típusa.

A tanulmány szerint az ibrutinib kombinálása sugárterápiával meggátolhatja, hogy a glioblastoma sejtek ellenállóvá fejlődjenek és hatékonyabban növelheti a betegek élethosszát, mint a sugárkezelés vagy az ibrutinib terápia külön-külön.

A glioblastoma a leghalálosabb kimenetelű agytumor és erősen ellenáll a jelenlegi terápiáknak. Nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban új kezelést kapjanak az ebben szenvedő páciensek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) által engedélyezett gyógyszer használata lehetővé tenné, hogy átlépjünk a hosszadalmas szabályozási vizsgálatokon, amelyek egy új kezelés esetében szükségesek, így valószínűleg jóval hamarabb állhatnánk neki a klinikai vizsgálatoknak

– mondta Bao.  • Hírek
  • Hírek