Jenő
-2 °C
6 °C

Az eddigieknél hatékonyabb HIV elleni oltást teszteltek sikerrel

2018.07.09. 15:32

Új, az eddigieknél hatékonyabb HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel – írja az MTI. A vírus több törzse elleni védelem kialakítására fejlesztett új szer 393 emberben sikerrel váltotta ki a védekező rendszer reakcióját – olvasható a Lancet orvosi szaklapban közölt tanulmányban

GettyImages-882743640
Fotó: Anadolu Agency

A világon 37 millióan élnek HIV-fertőzéssel vagy AIDS-betegséggel, a becslések szerint 1,8 millió új esetet diagnosztizálnak évente. Se védőoltás, se gyógymód nincs a kór ellen, bár kezelésében nagy előrelépések történtek. A vakcina kifejlesztése hatalmas kihívásnak bizonyul, részben azért, mert a vírusnak nagyon sok különböző törzse van, részben azért, mert mutációk útján képes elkerülni az immunrendszer támadásait.

Korábbi próbálkozások a HIV-vakcina kifejlesztésére egy-egy törzsre irányultak, amely a világ egy-egy régiójában található. Az új szert azonban mozaikosra tervezték különböző HIV-törzsek darabjaiból, és azt remélik, hatékonyabb védelmet fog nyújtani a vírus szinte korlátlan számú törzse ellen.

A kutatók a mozaikvakcina különböző kombinációival végeztek teszteket, amelyekben 18-50 éves emberek vettek részt, akik nem voltak HIV-fertőzöttek. Az amerikai, ruandai, ugandai, dél-afrikai és thaiföldi alanyok 48 hét alatt négy oltást kaptak. Minden kombináció HIV-ellenes immunreakciót váltott ki és mindegyik oltóanyagot biztonságosnak találták.

Ezzel párhuzamosan rhesusmajmok is kaptak a vakcinából, hogy megóvja őket a HIV majommegfelelőjének számító vírustól. A mozaikvakcina embereknél legígéretesebbnek bizonyult kombinációja a 72 majom 67 százalékát megvédte a vírustól.

További tesztek szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, a szer megóvja-e az embereket a HIV-fertőzéstől. A következő lépés az lesz, hogy 2600 olyan fekete-afrikai nő részvételével tesztelik az oltóanyagot, akiknél magas a megfertőződés kockázata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?