Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Az eddigieknél hatékonyabb HIV elleni oltást teszteltek sikerrel

2018.07.09. 15:32

Új, az eddigieknél hatékonyabb HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel – írja az MTI. A vírus több törzse elleni védelem kialakítására fejlesztett új szer 393 emberben sikerrel váltotta ki a védekező rendszer reakcióját – olvasható a Lancet orvosi szaklapban közölt tanulmányban

GettyImages-882743640
Fotó: Anadolu Agency

A világon 37 millióan élnek HIV-fertőzéssel vagy AIDS-betegséggel, a becslések szerint 1,8 millió új esetet diagnosztizálnak évente. Se védőoltás, se gyógymód nincs a kór ellen, bár kezelésében nagy előrelépések történtek. A vakcina kifejlesztése hatalmas kihívásnak bizonyul, részben azért, mert a vírusnak nagyon sok különböző törzse van, részben azért, mert mutációk útján képes elkerülni az immunrendszer támadásait.

Korábbi próbálkozások a HIV-vakcina kifejlesztésére egy-egy törzsre irányultak, amely a világ egy-egy régiójában található. Az új szert azonban mozaikosra tervezték különböző HIV-törzsek darabjaiból, és azt remélik, hatékonyabb védelmet fog nyújtani a vírus szinte korlátlan számú törzse ellen.

A kutatók a mozaikvakcina különböző kombinációival végeztek teszteket, amelyekben 18-50 éves emberek vettek részt, akik nem voltak HIV-fertőzöttek. Az amerikai, ruandai, ugandai, dél-afrikai és thaiföldi alanyok 48 hét alatt négy oltást kaptak. Minden kombináció HIV-ellenes immunreakciót váltott ki és mindegyik oltóanyagot biztonságosnak találták.

Ezzel párhuzamosan rhesusmajmok is kaptak a vakcinából, hogy megóvja őket a HIV majommegfelelőjének számító vírustól. A mozaikvakcina embereknél legígéretesebbnek bizonyult kombinációja a 72 majom 67 százalékát megvédte a vírustól.

További tesztek szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, a szer megóvja-e az embereket a HIV-fertőzéstől. A következő lépés az lesz, hogy 2600 olyan fekete-afrikai nő részvételével tesztelik az oltóanyagot, akiknél magas a megfertőződés kockázata.