Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

2018.07.15. 15:19

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour). A szombati nyilatkozata szerint nem tisztázott, hogy olyan jellegű addikció-e mint a kábítószer- vagy szerencsejáték-függőség.

A szexfüggőségről évek óta folynak viták, de a szakemberek nem jutottak egyetértésre abban, hogy létező rendellenességről van-e szó. Ugyanakkor a WHO a mentális rendellenességeket listázó katalógusának legfrissebb kiadásában egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy a szexfüggőséget hivatalosan is mentális rendellenességként ismerjék el.

Az ENSZ egészségügyi szervezete nem vette egy kalap alá a szexfüggőséget más, függőséget okozó viselkedésformákkal, mint a szerencsejáték vagy az alkoholizmus; ez azt sugallja, hogy a témában további szakértői egyeztetésekre van szükség. Nem világos, hogy a rendellenesség hány embert érint, de a WHO szakértője, Geoffrey Reed szerint további vizsgálatok kellenek az állapot pontos leírásához, a megelőzéshez és a leghatékonyabb kezelések meghatározásához.

Lehet, hogy idővel azt mondjuk, hogy igen, ez egy függőség, de még nem tartunk ezen a ponton.

– mondta Reed. Az viszont segíthet, hogy az új besorolás – ha nem is deklarálják függőségnek – tudatosítsa az emberekben, hogy az állapotuk orvosi eset,  és kezelést is igénybe vehetnek.

Reed szerint az elmúlt idők szexuális zaklatási botrányai – köztük a #metoo kampány – nem adnak okot az aggodalomra olyan szempontból, hogy az új kategória nem fog felmentést kínálni a nemi erőszakot elkövetőknek.

Nem ment fel a szexuális bántalmazás vagy a nemi erőszak alól. Nem jobban, mint ha arra hivatkozol, hogy alkoholista vagy, és azért vezettél részegen. Ez a döntés továbbra is rajtad áll.

(Medical Xpress)