Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Új vérteszt mutatja ki a súlyos bőrrákot

2018.07.19. 18:05

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint ez a világ első ilyen tesztje, és nagyon sok életet megmenthet – írja az MTI.

Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új teszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még abban a fázisban, amikor nem terjedt szét a páciens testében.

Azoknak a betegeknek, akiknél korai fázisban felismerik a melanomát, 90-99 százalék az esélye az ötéves túlélésre

- mondta Pauline Zaenker, a kutatás vezetője.

A túlélési esély viszont kevesebb mint 50 százalék, ha a rák már szétterjedt a szervezetben. "Éppen ezért annyira izgalmas ez a vérteszt mint potenciális szűrőeszköz, mivel még nagyon korai állapotában fedezi fel a melanomát, akkor, amikor még kezelhető."

Az Oncotarget folyóiratban szerdán megjelent tanulmány 105 melanomás és 104 egészséges emberrel végzett vizsgálat eredményeit mutatta be. Az eljárás az esetek 79 százalékában kimutatta a melanoma korai stádiumát.

A súlyosabb eseteknél jöhet majd jól

A melanoma észlelésére jelenleg csak vizuális vizsgálat áll az orvosok rendelkezésére. A veszélyesnek talált bőrfelületet sebészi úton eltávolítják és biopsziát végeznek.

Az új eljárás viszont a szervezet által a rák ellen termelt antitesteket azonosítja.

"Megvizsgáltunk 1627 különböző típusú antitestet, hogy azonosítsuk annak a tíznek a kombinációját, amely a legjobban jelzi a melanoma jelenlétét a már diagnosztizált betegekben az egészségesekhez viszonyítva" – magyarázta a kutató.

Sanchia Aranda, az Ausztrál Rák Tanács vezetője szerint a teszt magas kockázatú csoportoknál lesz fontos, olyanoknál, akiknek rendszeresen időigényes és bonyolult szűrővizsgálaton kell részt venniük a bőrükön megjelent foltok, anyajegyek miatt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a teszt más típusú, kevésbé halálos, de gyakrabban előforduló bőrrákokat, mint a laphámsejtes és bazális sejtes karcinóma, nem mutat ki.

A kutatók most három évig további klinikai vizsgálatokkal ellenőrzik a kutatás eredményeit, és remélik, hogy ezután elérhető lesz az új vérteszt.

Minden harmadik daganatos betegség bőrrák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legmagasabb a melanomás esetek száma. Magyarországon is másfélszer több a melanomás, mint tíz évvel ezelőtt.