Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesterséges intelligenciával azonosítható a gyomorrák

2018.07.24. 09:47

Egy japán kutatásban mesterséges intelligenciával azonosították a korai stádiumú gyomorrákot. Két japán intézet, a Riken Intézet és az Országos Rákkutató Központ tudósai szerint a mesterséges intelligenciának csupán 0,004 másodperc kellett ahhoz, hogy eldöntse, egy endoszkóppal készített felvétel korai stádiumú rákos vagy egészséges gyomorszövetről készült-e.

A két japán intézet kutatói 100 endoszkópos felvételt készítettek korai stádiumú rákos gyomorszövetről és másik százat egészséges gyomorszövetről, hogy teszteljék, milyen pontossággal diagnosztizálja a gép a gyomorrákot. A feladathoz a neuronhálózatok alkalmazásán alapuló, úgynevezett mélytanulás technológiáját használták.

A gép a rákos szövetek képeit 80 százalékos pontossággal ítélte betegnek. Az egészséges szövetek képeit 95 százalékos pontossággal ítélte egészségesnek. A mesterséges intelligencia találati aránya olyan jó volt, mint a nagy tapasztalatú szakorvosoké. A gyakorlatban a mesterséges intelligenciát a diagnózist végző orvost segítő eszközként akarják alkalmazni.

A gyomorrák kevés tünetet okoz, gyakran csak előrehaladott stádiumban veszik észre. Korai stádiumában még a szakorvosnak is nehézséget okoz, hogy megkülönböztesse a gyulladástól.

(MTI)