Mesterséges intelligenciával azonosítható a gyomorrák

2018.07.24. 09:47

Egy japán kutatásban mesterséges intelligenciával azonosították a korai stádiumú gyomorrákot. Két japán intézet, a Riken Intézet és az Országos Rákkutató Központ tudósai szerint a mesterséges intelligenciának csupán 0,004 másodperc kellett ahhoz, hogy eldöntse, egy endoszkóppal készített felvétel korai stádiumú rákos vagy egészséges gyomorszövetről készült-e.

A két japán intézet kutatói 100 endoszkópos felvételt készítettek korai stádiumú rákos gyomorszövetről és másik százat egészséges gyomorszövetről, hogy teszteljék, milyen pontossággal diagnosztizálja a gép a gyomorrákot. A feladathoz a neuronhálózatok alkalmazásán alapuló, úgynevezett mélytanulás technológiáját használták.

A gép a rákos szövetek képeit 80 százalékos pontossággal ítélte betegnek. Az egészséges szövetek képeit 95 százalékos pontossággal ítélte egészségesnek. A mesterséges intelligencia találati aránya olyan jó volt, mint a nagy tapasztalatú szakorvosoké. A gyakorlatban a mesterséges intelligenciát a diagnózist végző orvost segítő eszközként akarják alkalmazni.

A gyomorrák kevés tünetet okoz, gyakran csak előrehaladott stádiumban veszik észre. Korai stádiumában még a szakorvosnak is nehézséget okoz, hogy megkülönböztesse a gyulladástól.

(MTI)  • Tippek
  • Bankszámla