Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalizálták az orvosi marihuánát Nagy-Britanniában

2018.07.27. 12:32

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. A döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter.

Az orvosok ősztől írhatják fel a kannabisztartalmú gyógyszereket és készítményeket. A tájékoztatás szerint kivételes klinikai esetekben lehet majd alkalmazni a szert. Az intézkedés nem jelent elmozdulást a marihuána rekreációs célú használatának engedélyezése felé.

A döntést előkészítő hatástanulmányokat több eset hatására rendelték el. Előfordult, hogy megtagadták az epilepszia ritka és igen súlyos formájában szenvedő gyerekektől a kannabiszolaj használatát, pedig a szülők szerint segíthetne a rohamok idején. Az ehhez hasonló esetekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A nagy felháborodást kiváltó ügyek nyomán a belügyminisztérium ideiglenes és korlátozott időre szóló engedélyt adott a kannabisz használatára a betegek kezelésében.

A marihuána orvosi célú alkalmazása a felmérések szerint több ezer, gyógyszer-rezisztenciával küzdő betegen segíthet. A konzervatív brit kormány megosztott volt a hatástanulmányok elrendelésében. Theresa May miniszterelnök például nem támogatta az intézkedést.

(MTI)