Emőke
-4 °C
9 °C

Másfél millió kínai egyetlen őstől származik

2005.11.04. 14:30
Egy szokatlanul nagy gyakorisággal előforduló géntípus vizsgálata alapján brit génkutatók azt feltételezik, hogy másfélmillió ma élő kínai egyetlen férfi leszármazottja. A termékeny ős ráadásul a Csing-dinasztia alapítójának nagyapja.

A Giocangga nevű férfi különlegesen sok feleségétől és ágyasától származó különlegesen sok leszármazottja ma Észak-Kelet Kínában és Mongóliában él, írja a BBC. Chris Tyler-Smith, a brit Wellcome Trust Sanger Intézet genetikusa a férfiakra jellemző Y-kromoszóma vizsgálatakor fedezte fel Giocangga erőteljes átörökítő képességét. A kutató azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy "genetikai vezetéknévre" bukkant, amely mindegy egyes leszármazottban fellelhető. Az Y-kromoszóma bizonyos szekvenciája szinte változatlanul száll apáról fiúra, ezért a rokonsági fokok megállapítására kiválóan alkalmas.

Egybeeső dns-szekvencia

"Ezer férfit vizsgáltunk az említett területről, és azt vettük észre, hogy mintánk különlegesen nagy hányadának, három százaléknak egybeesik az Y-kromoszóma típusa. Amikor még alaposabban elemeztük a mintát kiderült, hogy a populáció nagy része a han nemzetiséghez tartozik, vagyis a modern kínai nemzet területén él. Amikor a mongolokat is bevettük a vizsgált személyek körébe, kiderült, hogy összességében a minta öt százalékának egybeesik az Y-kromoszóma bizonyos dns-szekvenciája" - mondta Tyler-Smith.

#alt#
Giocangga unokája, Nurhaci, aki a Csing-dinasztia alapítója

A tudósok a génazonosság megállapítása után megvizsgálták, hogy milyen korból származhat a különleges gén és az elemzés után körülbelül ötszáz évvel ezelőttre, Észak-Kelet Kína területére tették eredetét. A pontosabb elemzés kimutatta, hogy az egyedi génkód közvetlenül a Csing-dinasztia megalapítása előtt tűnt fel először. A Csing-dinasztia 1644-től 1911-ig uralkodott, meghúzta Kína jelenlegi határait, elfoglalta Tajvant és Tibetet, valamint megegyezett Kína északi határáról Oroszországgal.

Nagypapa a Csing-dinasztia korából

"A legnagyobb történelmi esemény abban az időben a Csing-dinasztia megalapítása volt, amely aztán több száz évig uralkodott. A mandzsu elit alapította a dinasztiát, amelynek egyik privilégiuma az volt, hogy több feleséget és ágyast tartottak. Ennek megfelelően természetesen a szokásosnál több utódot nemzettek" - magyarázta Tyler-Smith.

A kutatócsoport a Csing-dinasztiát alapító mandzsu nemes nagyapját, az 1582-ben született Giocanggát jelölte ki közös ősnek. Giocangga idejében Kínában körülbelül százmillióan éltek, ma 1,3 milliárd fő a népesség. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy minden Giocangga-korabeli átlagos férfinak körülbelül csupán húsz leszármazottjának kellene lennie, ami feltűnő különbség Giocangga másfélmillió utódjához képest.

"A nagy különbség a rengeteg feleségnek és szeretőnek köszönhető, ami több generáción keresztül átörökítette az egyedi Y-kromoszómát" - mondta a genetikus.