Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Megalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet

2008.09.15. 15:20
Hétfőn megtartotta alakuló ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI). A szervezet létrejöttét magyar és európai uniós politikusok üdvözölték.

Hétfőn megtartotta alakuló ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI). A szervezet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerint az európai együttműködést, a kontinens globális versenyképességét szolgálja. Pálinkás kifejtette, reménnyel és várakozással tekint a most születő intézmény munkájára, amelynek eredményes működéséhez felajánlotta az MTA segítségét. Az elnök szimbolikusnak nevezte, hogy az alakuló ülésre az Akadémián került sor.

Gyurcsány Ferenc is részt vett az ülésen. A miniszterelnök úgy véli, az EITI megalakulása és budapesti központtal történő munkakezdete nagy sikere Európának és Magyarországnak is. "Nem újabb tudományos akadémiát vagy újabb tudományos központot építünk, hanem közös európai tudományos-kutatási hálózatot, a kapacitások jobb kihasználása érdekében" - emelte ki a kormányfő. Mint mondta, az a cél, hogy a kutatás-fejlesztési munka európai együttműködését Magyarországról szervezzék, a mainál hatékonyabb módon.

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón beszélt az ülés után. Molnár kifejtette, az uniós döntés, amelynek köszönhetően Budapesten lesz az EITI székhelye, a magyar tudásháromszög - felsőoktatás, kutatás-fejlesztés (K+F) és innováció - elismerését is jelenti, és várhatóan hozzájárul majd a hazai K+F befektetések növelésére. Ismertetése szerint Magyarország húsz évre biztosítja az EITI budapesti székhelyének bérleti díját, és öt éven át fedezi minden harmadik munkatársa fizetését. Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa ugyancsak az új intézménynek az európai versenyképességre gyakorolt jótékony hatását emelte ki. Molnár Károly az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jövő évi költségvetésből a kormány 100 millió forintot különített el, ami elegendő a 2009-es induláshoz, a továbbiakban pedig a növekvő igény szerint biztosítja a támogatást. Jövőre hét alkalmazottja lesz az intézménynek, 2010-ben harminc, 2011-től pedig teljes létszámmal, 60 munkatárssal működik majd az EITI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?