Árpád
-2 °C
4 °C

Elbuktak a napteszten az ösztrogén krémek

2008.09.16. 08:01
Egy hetven önkéntes bevonásával végzett teszt bebizonyította, hogy az amúgy is kevésbé ráncos fehér bőrnek jót tesz az ösztrogén, de amikor igazán szükség lenne rá, már hatástalan.

Az ösztrogéntartalmú krémek nem tüntetik el a ráncokat, különösen a napfény okozta redők ellen hatástalanok - közölték amerikai kutatók.

A krémek kétségtelenül segítenek a napfénytől védett bőrnek, hogy az több kollagént, tehát olyan anyagot termeljen, amely simábbá teszi a bőrt. De ez a bőr általában távolról sem olyan ráncos, mint a napégette - jelentették ki a Michigan Egyetem tudósai.

Az esetek többségében az emberek az arcukról, a kezükről és a nyakukról szeretnék eltüntetni a ráncokat. Az ösztrogénről általában úgy tartják, hogy hasznos a bőrnek. Egy csomó vállalat ajánlgat olyan terméket, amelyről azt hirdeti, hogy az ösztrogén segít megelőzni a bőr öregedését. Ám ez csak részben igaz - magyarázta Laure Rittie, a részben a Pfizer cég által finanszírozott kutatás egyik vezetője.

"Csak a bőrnek azon részein hasznos az ösztrogén, amelyet nem ér fény" - mondta Rittie.

A csoport 70 férfi és nő esetét vette alapul, akiknek átlagos életkora 75 év volt, bár néhányan ötvenes éveik elején jártak.

A kísérletben résztvevők az alkarjukat és a csípőjüket kenték be másnaponként háromszor ösztradiolt, az ösztrogén aktív formáját tartalmazó különböző krémekkel.

A naptól takart csípőn a kutatók a kollagéntermelődés fokozódását figyelték meg. Ám meglepetésükre, a kéthetes kúra ellenére semmi változást sem tapasztaltak a kúrált alkaron és arcon.

Az Archives of Dermathology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint tehát a napnak kitett bőrfelületen nem képesek a kollagéntermelés serkentésére az ösztogéntartalmú krémek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?