Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elefántokkal az analfabétizmus ellen

2002.02.05. 11:32
A Thaiföld messzi északi tájain élő embereknek is lehetőségük nyílt újabban az iskola elvégzésére - hála az elefántoknak. Az anyagiakban cseppet sem bővelkedő thaiföldi tanügyi szervek ugyanis elefántokat alkalmaznak, hogy azok eljuttassák a pedagógusokat, a tankönyveket és egyéb iskolai segédeszközöket a nehezen hozzáférhető vidékekre.
A Bangkoktól 580 kilométerre északra fekvő Omkoj körzetben tavaly novemberben indult az egyedülállóan érdekes program, miután nem járt eredménnyel az a korábbi próbálkozás, hogy lovakkal és öszvérekkel juttassák el a lelkes tanítókat és a tanszereket a térség iskoláiba. Az elefántok számára azonban nem létezik járhatatlan dzsungel, s különben is Thaiföld északi részében sok elefánt vált feleslegessé a kiterjedt erdőirtások nyomán.

A szóbanforgó térségben 46 kizárólag gyalog megközelíthető település létezik. Annak semmi értelme, hogy a tanító egymaga menjen ezekre a helyekre. Mivel pedig elefántokat amúgy is alkalmaznak rizs szállítására, vagy földek felszántására, az illetékes tanügyi szervek arra is kiválóan alkalmasnak találják az ormányosokat, hogy távoli térségekbe eljuttassák velük a tudást.

Elefántmozi

A projekt értelmében - egyenként két-két elefántból, vezetőikből és két-két tanítóból álló - három együttes különböző utakat tesz meg. Videófelszerelést, tankönyveket, televíziós készüléket és parabola antennát visznek magukkal. A csoportok mindegyike két-két napot tölt egy faluban és klasszikus oktatásban részesít gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Emellett mezőgazdasági és egészségügyi ismereteket is átadnak nekik. Két nap elteltével folytatják körútjukat, amelynek során két vagy három hét múlva újra felkeresnek minden falut.

Az illetékes tanügyi szervek becslése szerint Thaiföld 62 millió lakosából mintegy hárommillió az analfabéta. Ez azt jelenti ugyan, hogy a lakosság mintegy 95 százaléka tud írni-olvasni, de távolabb fekvő vidékeken ez az arány természetesen lényegesen kisebb. Csupán Omkoj körzetben 10 ezer falusi lakos írástudatlan. Eddig ezekben a falvakban semmi nem létezett, ami az analfabétákat arra ösztökélte volna, hogy tanuljanak meg írni és olvasni. Ez a helyzet azonban a televízió, a videószalagok és a közösségi tanulás - no meg az elefántok - jóvoltából remélhetőleg meg fog változni, olvasható az AP jelentésében.