Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elefántok segítenek az autista gyerekeken Thaiföldön

2008.04.27. 08:09
Autista gyerekek kezelését segítik az elefántok Thaiföldön. A délkelet-ázsiai országban régen az elefántokat harci állatként használták vagy a fakitermelésben végeztettek velük nehéz és veszélyes munkát.

Mára ez már megváltozott és leginkább a turistákat szórakoztatják vagy viszik a hátukon kirándulni. Nantaní Szatianszukpong, a Csiang Mai egyetem kutatója új feladatkört szán a szelíd óriásoknak: autista gyerekek kezelésében segítenek.

A projektben résztvevő, speciális képzésen átesett állatoktól általában nem tartanak a gyerekek. A foglalkozásterapeuta és gyógytornász-végzettségű kutatónő úgy gondolja, hogy megfontolt mozgásuk és barátságosságuk nagyon is alkalmassá teszik az elefántokat a kezelésben való részvételre.

Az elefántok etetése, ápolása és gondozása réven a gyerekekben fejleszthető a mozgáskoordináció és a tájékozódóképesség. Megtanulhatnak könnyebben alkalmazkodni környezetükhöz, és jobban elsajátíthatják a mindennapok feladatait. A program egyéves előkészítés után másfél hónapja tart és négy, viszonylag enyhe fokú autizmusban szenvedő gyerek vesz részt benne. "Az autizmus egy életre szóló rendellenesség, ami általában minimális kommunikációs képességben és szokatlan érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Az illető gyakorlatig a saját világában él és csökkent mértékben érzékel külső ingereket. Az esetek mintegy 75 százalékában az autisták szellemi fogyatékosok és csak 5-10 százalékuknak vannak olyan kiemelkedő képességei, mint amilyet az Esőember című híres filmben láthattuk. De sajnos még ekkor sem biztos, hogy képes önálló életet élni" - magyarázza a kutató.

A kísérlet kezdeti eredményei nagyon bíztatóak. Már ezalatt a rövid idő alatt is javult a gyerekek testtartása, figyelme és alkalmazkodóképessége - állítja a doktornő, aki reméli, hogy a módszer beválik, és más dél- illetve délkelet-ázsiai országban is átveszik azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?