Az elektronikus orr

2000.07.02. 16:25
A halottkémek munkáját segítő elektromos készülék kifejlesztésén dolgozik egy amerikai tudóscsoport. Terveik szerint a gép a holttest szaga alapján állapítja meg a halál beálltának időpontját.
Hogyan állapítja meg Colombo, hogy mikor halt meg a gyilkosság áldozata? Könnyen, hiszen megírták neki a forgatókönyvben. De mi van a valódi rendőrökkel, akiknek nincs ilyen könnyű dolguk? A halál beállta utáni 12-24 órában még a külső változás alapján viszonylag egyszerű tippelni. De ha több napos holttestre bukkannak a rendőrök, akkor a helyszínelőknek igen nehéz dolguk van. Erre a problémára kínál megoldást egy amerikai tudóscsoport, akik találmánya szaglás alapján deríti ki, mikor is halt meg az áldozat.

A szaglás igen fontos érzékszerv, legalábbis egyes fajoknál
A szaglás igen fontos érzékszerv, legalábbis egyes fajoknál, az emberiségnek sikerült ezt is elhagynia annyi mindennel együtt. Egy rothadó holttest bűze számunkra egyszerűen csak orrfacsaró és gyomorforgató. Mitagadás a kutyák sem rajonganak érte különösebben, és ők fokozottan hátrányos helyzetben vannak éles szimatuk miatt. Pedig egy szag nagyon sok dolgot elárulhat a hozzáértőnek. Igaz az emberi szaglás már nem alkalmas nyomozásra, de az emberi elme újabb gyümölcsével mégis létrejöhet egy szaglászó rendőr, aki "elektronikus orr" segítségével állapítja meg egy holttest "korát".

A halál beállta után az emberi test bomlani kezd. A testben található anyagok lassan bomlanak le, és nem egyszerre. A Tenesse állam beli Oak Ridge National Laboratory tudósai jelenleg egy olyan készüléken dolgoznak, ami meg tudja állapítani pontosan mikor is állt be a halál. A kutatók először egy olyan táblázatot készítenek, ami pontosan jelöli mikor milyen anyagok bomlanak le a testben. Minden egyes anyagnak megvan a saját jellegzetes szaga, ami alapján könnyen azonosítható. Persze a szagok keverednek és jó szaglás nélkül nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen anyagok és milyen arányban alkotják a bűzt, amit az ember érez, de egy számítógép már képes pontos kémiai elemzést végezni.

Ebből az elméletből indult ki Arpad Alexander Vass is, a kutatás vezetője, akit jelen esetben nyugodtan nevezhetünk Vass Árpádnak Sándornak is. Tervei szerint hamarosan a rendőrség kezébe kaphatja az elektronikus orrot, ami a helyszínen végzett rövid kémiai analízis után kiszámolja mikor is halt meg pontosan az áldozat. Az emberi test halál utáni bomlása három fázisban történik, először a sejteket enzimek kezdik bontani, illetve cseppfolyóssá tenni (önemésztés, autolízis), ezután baktériumok kezdik bontani a szöveteket (rothadás), és végül maga a csontváz kezd lebomlani. A folyamat sebessége a külső körülményeken is erősen múlik, de mindezek figyelembevételével elég pontos számításokat lehet végezni.

Széleskörű vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az adott körülményekkel is pontosan lehessen számolni. A laboratórium munkatársai rengeteg időt töltenek hullaházakban, ahol különbözű holttestekről vesznek szagmintát, illetve szövetmintát a szervekből. Eközben feljegyzik az adott körülményeket is, hőmérsékletet és a levegő páratartalmát. Az adatok birtokában már csekély hibaszázalékkal lehet majd dolgozni. A minták rengeteg teszten futnak keresztül, ezáltal szeretnék megállapítani, hogy a bomlás mely szakaszainak mely kémiai anyagok a legjellemzőbb kísérői, így szűkítve a kört néhány kitüntetett gázra, ami alapján számításokat lehet végezni.

Vass úr már dolgozik az elektromos orr felderítő változatán
A kutatás itt sem áll meg, hiszen Vass úr már dolgozik az elektromos orr felderítő változatán. Szeretné pontosan meghatározni azokat a kémiai anyagokat, amelyeket egy rendőrkutya érzékel, mikor egy holttestet derít fel. Amennyiben ez a kutatása is sikerrel járna alképzelhető, hogy az ilyen célra tartott rendőrkutyákat nyugdíjazhatják, hiszen az elektromos orr átveszi szerepüket. Sőt, ha az elektromos orr megtalálja az elásott holttesteket, akkor ugyanúgy megtalálhatja az elrejtett kábítószert, vagy robbanóanyagot is. De persze ez még csak a távoli jövő.

Mindenesetre a kutatásokkal kapcsolatban vannak kételyek is. A szakértők szerint egy elektronikus orr létrehozható, illetve, alkalmazható, hogy segítse a felderítést, de semmiképpen sem helyettesítheti egy halottkém munkáját. Érvelésük szerint túl sok olyan befolyásoló körülmény van, amit a gép figyelmen kívül hagyhat, hogy a pontosság erősen megkérdőjelezhető. A hőmérsékleten és páratartalmon kívül figyelni kell a test méretét, életkorát, és olyasmit sem árt figyelembe venni, hogy milyen élősködők és milyen mennyiségben fészkeltek a holttestbe, ugyanis ezek szintén nagy segítséget nyújtanak a nyomozásban.  • Tippek
  • Babaváró hitel