Piroska
-2 °C
5 °C

Elektródák mozgathatják a sérült végtagokat

2005.05.26. 10:00
Saját izmaik erejével is képesek lehetnek egy tricikli hajtására azok a betegek, akiknek megbénultak alsó végtagjaik. A kerékpározáshoz szükséges izmok elektromos ingerlésének módszerét dr. Szécsi János mutatta be a MÁV-kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán.

Az orvos elmondta, az eljárás segítségével olyan gerincsérült betegek izmait is biztonságosan lehet fejleszteni, akik sem mozgatni nem tudják lábukat sem érzékelni nem képesek velük. Ehhez a betegek testének felszínére elektródákat helyeznek, melyek a mozgató idegeket ingerlik, így előidézik az izmok összehúzódását és megnyúlását.

Az öntapadó elektródákra jutó áram tulajdonságait egy stimulátornak nevezett, programozható eszközzel állítják be a kutatók. Ez a szerkezet tetszőleges ingerlési mintát képes továbbítani a bőrfelületre. A feladat az volt, hogy megtalálják a pedálozás mozgássorát a legmegfelelőbben leíró mintát.

A Münchenben dolgozó Szécsi János mellett a kutatásban részt vett még Klauber András, a kórház rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosa, és Laczkó József, a Semmelweis Egyetem docense, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet munkatársa is.

Önerőből

A bemutató két résztvevőjének jóvoltából a stimulátort a kórházban és a Városligetben is megnézhettük működés közben. Korsós Sarolta, aki mindössze másodszor próbálta ki a kórházban levő rögzített kerékpárt, néhány percig saját izmaival hajtotta a pedálokat.

Mint elmondta, közben nem fájdalmat, hanem bizsergést és feszítő érzést tapasztalt comjaiban. Szerinte az a legfontosabb, hogy a gyakorlással átmozgathatja annyira az izmokat, hogy azok nem sorvadnak el.

A másik résztvevő, Urbán Péter, másfél hónappal ezelőtt ült először a triciklire. A 38 éves férfi szerint az izmok ingerlése vissza tudja adni azt az érzést, mintha saját elhatározásából gyorsítaná a járművet, és edzés utáni fáradtsághoz hasonlította a körülbelül tízperces kerékpározás hatását.

Kísérleti technológia

Már az ötvenes évek óta, az alsó végtagok elektrostimulációjának felfedezése óta lehetőség nyílt arra, hogy a kezelésre fogékony gerincvelősérült betegek rövid időre lábra álljanak, vagy segédeszközökkel néhány lépést tegyenek. Ezek a mozgások azonban a pedálozáshoz képest rendkívül megterhelőek, és az egyensúlyvesztés veszélye miatt kockázatosabbak is.

A kutatók szerint bár a tricikli biztonságos ahhoz, hogy a betegek mindennapi tréning- és közlekedési eszközévé váljék, egy sor további tudományos kérdésre kell választ találniuk. Meghatározásra vár többek között a végtagok optimális rögzítésének módja, illetve a terhelés esetén fellépő fáradás folyamata. Távolabbi cél a különböző stimulációs minták összekapcsolása, amivel a beteg a kerekes székből a triciklire szállhat és kerékpározhat, vagy felállhat és tehet néhány lépést. Azt még nem tudni, a betegek rehabilitációjában mikor kezdhetik használni a módszert.