Szilvia
5 °C
16 °C

Készül az élet könyve

2007.05.10. 09:00
Egy tudóscsoport a Földön ismert 1,8 millió élőlényt katagolizálja. A gigantikus Élet Enciklopédiában a közel kétmillió növény- és állatfajról fotók, videók, hanganyagok, térképek és szöveges leírások szerepelnek majd.

Az archívumot elsősorban oktatásra használnák, de természetvédelmi projektekhez is nagy segítséget nyújthat. "Az Élet Enciklopédia bárkinek, bárhol és bármikor értékes információt jelent a Föld biodiverzitásról. Egyedülálló, jól szervezett, magasszintű információforrásról van szó" - mondta a BBC-nek James Edwards, a százmillió dolláros projekt vezetője.

Egy éve fejlesztik az adatbázist

Minden újonnan felfedezett fajjal bővíteni szeretnék az adatbázist, amelybe elsőként az állatokat és növényeket veszik fel, egy második ütemben pedig az ősi állati maradványleleteket is. 2006 júniusában kezdték el az adatbázis készítését, korábbi, már meglévő archívumok és gyűjtemények alapján.

A gyűjteményt készítő szakértők szerint egy ilyen horderejű projektre korábban nem létezett a technológiai megoldás. "A kereséstechnológia és az információ megjelenítési lehetőségei mostanra tették lehetővé, hogy elkészítsük az Élet Enciklopédiát" - mondta Dr. Edwards. A biológusok szerint a most ismert 1,8 millió fajnál sokkal több létezik a Földön, 5-100 millió közé teszik az összes létező faj számát.

Nem ez az első ilyen

Korábban is próbálkoztak már a világ összes fajának összeírásával. 2005-ben a Consortium for the Barcode of Life (Konzorcium az élet vonalkódjáért) egy génszintű jelölőrendszert dolgozott ki. Több mint 250 ezer markert írtak le, 27 ezernél is több fajnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?