Bernát, Felícia
EUR 384,69 Ft
USD 363,59 Ft
8 °C
30 °C

Az elégedetlenek tévéznek

2008.11.20. 07:54
A sok tévézés nem az elégedetlenség forrása, inkább következménye, mert a tévé annyira igénytelen, hogy még a boldogtalan emberek sem tartanak tőle.

Sokkal többet tévézik, aki elégedetlen magával és a helyzetével, mint aki kiegyensúlyozott és megbékélt a sorsával - mutatták ki amerikai kutatók naplóbejegyzések elemzése alapján.

John P. Robinson és Steven Martin, a Maryland állami egyetem szociológusai nagyjából 45 ezer amerikai naplóját elemezték. Arra jutottak, hogy az állandóan elégedetlenkedők és az alapvetően elégedett emberek között jelentős a különbség a tévénézési szokások szempontjából.

A kiegyensúlyozott emberek több időt töltenek a családjukkal vagy olvasással, és gyakrabban járnak templomba, mint az elégedetlenek, akik náluk átlagosan 30 százalékkal többet időznek a képernyő előtt - áll a kutatók tanulmányában, amely a Social Indicators Research című szakfolyóirat új számában jelent meg.

Nem a sok tévézés az elégedetlenség, boldogtalanság forrása. A tévézés inkább következmény, hiszen a krónikus elégedetlenség rombolja a kapcsolattartó képességet, esetenként teljesen ellehetetleníti a kapcsolattartást másokkal, "a televízió viszont annyira igénytelen, hogy még az emberi kapcsolatokban kevéssé ügyes és másfajta tevékenységekhez szerény tehetséggel rendelkező elégedetlen emberek sem tartanak tőle. A legboldogtalanabb ember is tudja kezelni a távkapcsolót, és el tud merülni a passzív szórakozásban, amelyet a tévé kínál" - írja Robinson és Martin.

A naplóbejegyzések alapján a sokat tévézők közé tartoznak a boldogtalan házasságban élő amerikaiak is. Hozzájuk képest a boldog párkapcsolatban élő emberek 30 százalékkal több időt töltenek szeretkezéssel, gyakrabban olvasnak újságot, és többször járnak templomba.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek