Gerzson
-3 °C
2 °C

Az elméleti matematika és az öngyilkos merénylők

2004.10.24. 18:56
Hogyan alkalmazható, alkalmazható-e egyáltalán a hierarchikus kapcsolatokat elemző rendelmélet (order theory) a terrorizmus elleni háborúban? Segíthet-e az absztrakt matematika a rejtett hálózatok felgöngyölítésében? A Rutgers Egyetem (New Jersey) szeptemberi konferenciáján ezekre a kérdésekre keresték a választ.
Igen - összegeztek a résztvevők, mert a csatákat nemcsak az afgán hegyekben, vagy a bagdadi utcákon, hanem a cybertérben és az emberi lelkekben is vívják. "A terrorizmus gondolkodó fők játéka" - nyilatkozta Gordon Woo, londoni elemző, arra utalva, hogy a szervezettséget, az óramű-pontosságú akciókat hosszas agymunka eredményezi, máskülönben véletlenszerű erőszakról beszélnénk csupán.

Adatbányászat

A terrorista hálózatok felgöngyölítése matematikai módszerekkel történik. Mivel szerveződésük szerkezetét általában nem ismerik, személyek, helyek és események közötti kapcsolatokat kereső számítógépes programokat futtatnak végig a gigantikus adatbázisokon. A programok kimutatják például, hogy egy adott merénylet valamennyi résztvevője ugyanarra a párizsi egyetemre járt, vagy az átvizsgált e-mailek alapján azt, hogy az Egyesült Államokban és Németországban élő tagok ugyanahhoz a részleghez tartoznak.

Célszerű - olcsóbb és praktikusabb -, ha egy-egy sejtnek nem a nagykutyái, hanem a közvetlenül alattuk lévők után nyomoznak. Hány közvetítőt kell eltávolítani ahhoz, hogy a vezetőség és a "terepen" ténykedők kommunikációját ellehetetlenítsük? Akad-e közöttük egy-két kulcsfigura, akiknek a kikapcsolása lebénítja a hálózatot?

A nem újkeletű adatbányász eljárásokat az utóbbi években drasztikusan megnőtt számítási kapacitás teszi a korábbiaknál hatékonyabbá, eredményesebbé.

Hálózatok

Jafar I. Adibi
A Dél-Kalifornia Egyetemen (Marina del Rey) dolgozó Jafar Adibi ismert terroristák és ismeretlen partnereik közötti titkos kapcsokat kereső módszeren dolgozik. Az ismertekből indul ki: telefonhívásaikat, munkahelyeiket, családi és politikai kötődéseiket elemzi a program, és kimutatja, hogy az átlagnál több kapcsolattal rendelkező kontakt-személyek valószínűleg szintén terroristák. Az eljárás jelenleg teszt-állapotnál tart, kidolgozója szerint komoly finomításokra szorul még.

Kathleen M. Carley, a Carnegie Mellon Egyetem Társadalmi és Organizációs Rendszerek Számítógépes Elemzése (CASOS) központjának igazgatónője hosszú évek óta különböző csoportok viselkedését (a tagok adaptációját, a szerveződések evolúcióját, dinamikus hálózatok létrejöttét, destabilizációjukat, egyének és hálózatok koevolúcióját) tanulmányozza. A laborban minden témába-vágó jelenséget szimulálnak, így a terrorista szervezeteket is, például - újságcikkek és egyéb nyilvánosan hozzáférhető forrásokra támaszkodva - az Al-Qaidát és a Hamaszt. A program a begyűjtött információk alapján egyrészt minták, másrészt az individuumok közötti összeköttetések után nyomoz.

Egy másik program azt hivatott prognosztizálni, mi történik egy-egy vezető eltávolítása után. Yassin sejk márciusi meggyilkolását követően sikeresen előre jelezte a keményvonalas utód, Azziz Rantisi megválasztását. Három héttel később őt is megölték. A következő prognózis szintén telibe talált: Khaled Mashaal lett a Hamasz új vezetője.

Carley és munkatársai kidolgoztak egy (nem hipotetikus, hanem konkrét városokra alkalmazható) BioWar-modellt is - hogyan reagál egy városméretű multi-ágens rendszer fegyveres biológiai támadásokra, miként terjed, milyen módszerekkel akadályozható meg a járvány?

Nem vagy terrorista!

De a lelkeket megnyerhetjük-e matematikai, informatikai eljárásokkal?

"Le tudom írni az érzéseket számítógépes eszközökkel" - állítja a Kaliforniai Egyetem (Irvine) kognitív tudományokra szakosodott kutatója, az orosz származású Vladimir Lefebvre. Mindannyian rendelkezünk egyfajta, döntéseinket meghatározó önképpel, amit környezetünk jelentős mértékben befolyásolhat. Banális az érvelés: a terroristákat el kell bizonytalanítanunk, el kell hitetnünk velük, hogy valójában nem is terroristák. Egyértelmű a döntéshozás; a környezet által befolyásolt önképből kialakuló egyéni viselkedés matematikai egyenletekkel leírható - véli a kutató.

Számítógépes programok lennénk csupán? Lefebvre teóriája mintha ezt sugallná.