Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Repül a kő

2002.03.18. 12:54
Négy nappal később észlelték azt az aszteroidát, amely március 8-án húzott el a Föld közelében.
A 2002 EM7 a Hold távolságának másfélszeresére, négyszázötvenezer kilométerre közelítette meg bolygónkat március 8-án, de erről idelenn senki sem tudott, míg végül március 12-én az MIT Lincoln Laboratórium aszteroidavadászatra szakosított teleszkópja kiszúrta a távolodó követ.

A Toutatis aszteroida 1996-ban 5 millió kilométerre közelítette meg a Földet
A dolog úgy eshetett meg, hogy az aszteroida pályájának Naphoz legközelebb (87 millió kilométerre) eső pontját elhagyva távolodni kezdett - a Földet így egy vakfolt felől, a Nap fénye miatt észrevehetetlenül közelítette meg. Az aszteroida 323 napos pályája legtávolabbi pontján 188 millió kilométerre van a Naptól.

József Attila emlékaszteroida

A 2002 EM7 valószínűleg nem elég nagy a "potenciálisan veszélyes aszteroida" besoroláshoz - átmérőjét azonban ötven és száz méter közöttire becsülik, így nagyobb a szibéria Tunguzka terület felett 1908-ban felrobbant tárgy, amely kétezer négyzetkilométernyi fenyőt és medvét tett a földdel egyenlővé.

A 2002 EM7 mindemellett felkerült a Földhöz legközelebb elhaladó égitestek tizes toplistájára. A listán csak egy nála nagyobb kő szerepel, az 1996 JA1, amely 1996 május 19-én egy csipetnyivel közelebb zúgott el felettünk.

A 2002 EM7 esélye, hogy az elkövetkező század folyamán eltalálja bolygónkat, a csillagászok szerint legfeljebb egy a hatmillióhoz, de legalább egy az egymilliárdhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!