Gerzson
-3 °C
2 °C

Kilencmilliárdnyian leszünk háromszáz év múlva

2003.12.09. 15:32
Háromszáz év múlva százbillió embernél is többen élhetnének a Földön, ha nem változik meg a jelenlegi termékenységi ráta, derült ki az ENSZ december kilencedikén nyilvánosságra hozott jelentéséből. Bár a jelentés szerint ekkora túlnépesedési katasztrófa lehetetlen, a pesszimista becslés szerint addigra harminchat milliárd lakosa is lehet a bolygónknak. Legvalószínűbbnek mégis a kilencmilliárdos, konzervatív becslés tűnik.
A nemzetközi szervezet mérsékelt forgatókönyve szerint háromszáz év múlva nyolc-kilencmilliárd lakosa lesz a Földnek. A szélsőséges forgatókönyvek ettől látványosan eltérnek: az alacsony becslés szerint kevesebb ember él majd a Földön, mint most Kínában és Indiában együttvéve. Ezzel szemben a legmagasabb becslés szerint túlzsúfoltság várható, mivel harminchat milliárd embernek kell majd együtt élnie a bolygón.

Az ENSZ ezekkel a hosszú távú előrejelzésekkel elsősorban a környezetvédő tudósok és a politikai döntéshozók munkáját akarja segíteni. A jelentésből egyértelműen levonható a következtetés, miszerint a jelenlegi termékenységi ráta semmiképpen sem tartható fenn, és sok minden függ attól, hogy a megnőtt élettartamot miként tudjuk majd ellensúlyozni a termékenység csökkentésével.

Sok lesz az öreg

A jelentésből kiderül: ha a nőknek átlagosan két gyermekük lesz, háromszáz év alatt csupán kilencmilliárd főre nő majd a Föld lakossága. Ebben az esetben kizárólag az élethossz növekedése miatt várható létszámnövekedés: a hatvan év fölöttiek aránya a mostani tíz százalékról harmincnyolc százalékra, a nyolcvan én fölöttiek aránya egy százalékról tizenhét százalékra fog nőni.

Ezt a forgatókönyvet azonban a termékenységi ráta nagyon kis változása is teljesen megváltoztatja: átlagosan 1,85 utód 2,3 milliárd, míg átlagosan 2,35 utód 36,4 milliárd földlakót eredményez.

A jelentés szerint továbbra is India, Kína és az Egyesült Államok lesz a világ legnépesebb országa, és az emberek egynegyede Afrikában fog élni.