Bernadett
0 °C
4 °C

Háromszülős gyerekek

2004.10.20. 15:49
A Newcastle egyetem kutatói három szülő eltérő génkészletének felhasználásával hoznának létre emberi embriót. Az erre vonatkozó engedély ügyében a jövő héten várható döntés.
Brit kutatók kutatási engedélyt kértek olyan kísérletek elvégzésére, amelyekben emberi embriókat hoznának létre három szülő eltérő génkészletének felhasználásával.

A kutatók szerint ezzel el lehetne kerülni, hogy a DNS-mutációk révén keletkező örökletes betegségek átkerüljenek az utódokba, írta a New Scientist tudományos szaklap.

Idegen méhbe ültetés

A Newcastle egyetemen dolgozó Doug Turnbull és Mary Herbert beadvánnyal fordult a brit emberi termékenységi és embriológiai hatósághoz (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA).

A kérdésben a jövő héten születhet döntés. A különleges beavatkozást a tervek szerint mindenekelőtt mesterséges megtermékenyítés illetve megtermékenyített embrió idegen anyaméhbe ültetése esetén alkalmaznák.

Mások a mitokondriumok

A kutatók szerint a beültetett embrióból kifejlődő gyermek sejtmagjai mindkét szülőjének génállományából állnának össze, miközben a mitokondriumok egy további nőtől származnának. Hagyományos esetben az anya petesejtjének mitokondriumai öröklődnek a gyermekben.

Az USA-ban tiltottnak számító módszert 2003-ban, Kínában fejlesztette ki egy kínai-amerikai kutatócsoport. A kutatóknak akkor sikerült elérniük a teherbeesést, ám a magzat nem született meg.

Alig számít valamit

Mary Herbert emlékeztetett arra, hogy a módszert bizonyosan nem alkalmazzák azt megelőzően, amíg klinikai tesztekben be nem igazolódik a hármas beültetés veszélytelensége. A brit kutatók ugyanakkor tudatában vannak annak, milyen ellenállás várható egyes szülői csoportok illetve vallási közösségek részéről.

Az új eljárás ellen felszólaló kutatók, köztük az amerikai szaporodástudományi intézetben dolgozó Jacques Cohen szerint a háromszülős megoldás azért felesleges, mert az emberi test kereken 30 ezer génje közül alig 35-öt hordoznak a mitokondriumok.