Mátyás
-6 °C
1 °C

Emberi embriót klónoztak Amerikában

2001.11.25. 18:05
Vasárnap amerikai tudósok bejelentették, hogy emberi embriót klónoztak massachusettsi laboratóriumukban. A kutatásokat finanszírozó vállalat vezetője szerint a cél mindössze a genetikai alapú betegségek alaposabb megértése, nem pedig emberi élet teremtése.
Emberi embriót klónoztak egy magánvállalkozás által finanszírozott massachusettsi laboratóriumban az Egyesült Államokban, jelentették be az intézet tudósai vasárnap. A Reuters jelentése szerint a tudósok célja genetikai alapú betegségek kutatása, nem pedig az, hogy élő emberi lényt hozzanak létre.

A cég "csak gyógyítani" akar

"Megtettük az első esetlen lépést a gyógyítás egy új területe felé" - mondta Dr. Michael West, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Dr. West tagadta, hogy munkájuk emberek "teremtésével" érne fel: "Biológiai és tudományos szempontból nem embereket hozunk létre. Ezek csak sejtek, ez nem igazi emberi élet." Hozzátette, hogy kutatásaik számos betegség legyőzésében segíthetnek, mint például a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.

Szabad, nem szabad

A klónozásra vonatkozó amerikai törvények megtiltják, hogy állami (szövetségi) pénzből finanszírozzanak ilyen kutatásokat, de az Advanced Cell Technology magánvállalkozás, ezért a munkának nincs semmi jogi akadálya. A Képviselőház nyáron elfogadott egy törvényjavaslatot, amely mindenképpen betiltja az ember klónozását, és tíz év börtönnel sújtja azokat, akik ezzel próbálkoznak. Ez azonban még nem emelkedett törvényerőre, ehhez ugyanis szenátusi ratifikálásra és az elnök aláírására is szükség van.

Az ember klónozása legutóbb akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor egy olasz orvos, Severino Antinori bejelentette, hogy egy joghézagot kihasználva Nagy-Britanniában áll neki klónozni. Antinori már hosszabb ideje hangoztatja, hogy céljától semmi nem tántoríthatja el, és számos kritikát is kapott tudományos, állami, és vallási körökből.

Miről van szó?
A megvalósítás úgy történt, hogy petesejtből eltávolították a DNS-t, és azt a felnőtt szervezet bőrsejtjének sejtmagjából kivont DNS-sel helyettesítették. Az embrió növekedésnek indult, mintha spermium termékenyítette volna meg, de ahelyett, hogy emberi magzattá fejlődött volna, egyszerűen sejtek "sejtlabdaszerű" halmazává nőtt. Az őssejt olyan sejt, amely a kifejlett szervezet bármilyen fajta sejtjévé fejlődhet. Az olyan, "teljes értékűnek" tekinthető őssejteket, amelyekből idegsejtek is fejlődhetnek, emberi embrióból lehet nyerni.

Remények szerint az őssejtkutatás révén idővel "testreszabott" kezelés válik lehetővé számos betegségfajta esetén, ide sorolva egyebek közt a cukorbajt, a szélütést, a rákot, az AIDS-et, valamint az olyan neurodegeneratív rendellenességeket, mint amilyen a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. (A gyógyítás az elképzelések szerint úgy valósulhatna meg, hogy az egyén őssejtjeiből keletkeznének a megbetegedett szerv "rossz sejtjei" helyett a szükséges "jó sejtek".)

(MTI)