Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Vitatott amerikai embriókísérletek

2001.07.12. 16:41
Az in-vitro megtermékenyítést kifejlesztő norfolki Jones Institute for Reproductive Medicine kutatói megszegtek egy tudományos tabut. A Fertility and Sterility szakfolyóiratban megjelent beszámoló szerint ugyanis névtelen donoroktól származó petesejtek és spermiumok segítségével őssejteket állítottak elő.
A biotechnológiai kalandorokat a felelős tudósoktól meg kell különböztetni. Ennek szellemében a fejlődésbiológusok nemzetközi szervezete (International Society of Developmental Biologists, ISDB) jelenleg Kiotóban zajló kongresszusának résztvevői nagy többséggel megszavazták azt a határozatot, amely az emberek reproduktív klónozásának tilalmát mondja ki. Az ISDB-konferencián július 10-én nemzetközi moratóriumot szorgalmaztak a szaporodási célú emberi klónozás ellen. A jelenlévők egy része ugyanakkor kétségeit fejezte ki, hogy a határozat az óhaj kifejezésén túl bármilyen hatást elér-e majd.

Amerikai kutatók emberi őssejtek kinyerése céljából első alkalommal hoztak létre embriókat
Más résztvevők azt követelték, egy második határozatban a kritikák kereszttüzében álló emberi őssejtkutatás és a gyógyászati célú klónozás ellen is lépjenek fel.

Selejtes a klónok génállománya

Egy USA-ból származó tanulmány azonban, amely a Science hasábjain jelent meg, ki tudta mutatni, hogy az őssejtekből klónozott állatok halovány túlélési esélyein és ismert fejlődési rendellenességein túl a látszólag életképes példányok is instabil örökítő anyaggal, és részben súlyos genetikai hibákkal rendelkeznek.

A nyilvánosságra hozatal előtt a szerzők úgy látták jónak, hogy a cikk végét átírják, és állást foglalnak az USA-ban szintén vitatott, őssejtekkel folyó kutatások ügyében. Azzal érvelnek, hogy az ismert egészségkárosodás miatt ugyan a klónozások teljes tilalmára volna szükség, de ez nem lehet indok az őssejtek vizsgálatának berekesztésére.

A kutatók szerint az őssejtek gyógyászati célú felhasználásánál ezek a problémák valószínűleg nem okoznak gondot, hiába bizonyultak az őssejtek a korábban gondoltnál instabilabbnak.

Tabut szegtek a kutatók

A gyógyászati célú klónozást és az embrionális őssejtekkel folyó kísérleteket támogató kutatók aligha fogadták örömmel a Fertility and Sterility szakfolyóiratban megjelent beszámolót. Amerikai kutatók ugyanis névtelen donoroktól származó petesejtek és spermiumok segítségével őssejteket állítottak elő.

Az in-vitro megtermékenyítést (IVF) kifejlesztő norfolki Jones Institute for Reproductive Medicine kutatói ezzel megszegtek egy tudományos tabut. A kutatók az őssejteket ugyanis mostanáig az IVF eljárásokból visszamaradt felesleges, lefagyasztott embriókból nyerték ki. Mivel azonban a kutatásokat nem közpénzek bevonásával végezték, az USA-ben nem minősül illegálisnak az embriók ilyen előállítása.

A klinika állítólag a kutatások lefolytatására megkapta egy bioetikai bizottság hozzájárulását. Michael Soules, az American Society for Reproductive Medicine elnöke a New York Timesban nyilatkozva kifejlette: néhány esetben az embriók létrehozása indokolt lehet. Mint hozzátette, a Jones Institute kutatásai kedvezőtlenebb időpontban nem kerülhettek volna nyilvánosságra.

Pénzt kaptak a donorok

Az embriók előállítására Gary Hodgen és munkatársai a korábban jelentkezett donorok közül 12 nő petesejtjeit és két férfi spermáját választották ki. A nőket a fokozott peteérés kiváltására hormonkezelésnek vetették alá, és peténként 1500 dollárt kaptak. A donor férfiaknak 50 dollár jutott.

Az érintett személyek megőrizték névtelenségüket, és arról tájékoztatták őket, hogy a levett örökítősejteket tudományos kutatásokban fogják felhasználni. William Gibbons, a Jones Institute munkatársa szerint ez a legegyértelműbb formája annak, hogy megszerezzék a felvilágosított személy beleegyezését.

Az őssejtek ilyen előállításának előnye abban rejtőzhet, hogy így a kutatók a szokásosnál jobb kiindulási 'alapanyaggal' rendelkeznek. A donorok nem terméketlenek, egészségügyileg ellenőrizték őket, és rendszerint fiatalabbak azoknál, akik a mesterséges megtermékenyítés útján szeretnének gyereket.

A női donoroktól a kutatók 162 petesejtet vettek le, amelyekből a spermiumokkal való megtermékenyítés után 110 embrió képződött. Ezek közül hat napon belül 50 embrió fejlődött arra szintre, hogy 100 sejtnél több alkotta. Az őssejteket ebben a stádiumban 18 embrióból emelték ki.

Susan Lanzendorf, a kutatások vezetője elmondta: a klónozás mindenekelőtt azt bizonyítja, hogy gyógyászati céllal emberi ivarsejtekből mesterséges úton is előállíthatók magzatok. Az orvosok korábban csak abortusz útján nyert embriót tudtak kutatásokra felhasználni.

Szigorítja az ellenőrzést a hivatal

A szaporodási kutatások felügyeletét is ellátó Food and Drug Administration (FDA) bejelentette, hogy fokozottan ellenőrizni fogják a mesterséges megtermékenyítés területén alkalmazott új eljárásokat. A termékenységi klinikákhoz írott levelében az FDA bejelentette, hogy az orvosi célú technológiákat is ellenőrizni fogják. Mostanáig az orvosi kutatások szabadon folyhattak.

A hivatal felszólított minden orvosbiológust, hogy előzetes engedélyért folyamodjanak a tesztelés alá vont olyan eljárásokhoz, melyekben a DNS a megtermékenyítésben játszott feladatán túl szerepet kap.

Vegyes fogadtatás
A római katolikus egyház tiltakozik az embriók tudományos használata ellen, jóllehet a meghirdetett cél az egyébként gyógyíthatatlan betegségek elleni küzdelem. Az embriókból kivont sejtek révén mód nyílhat arra, hogy a jövőben beteg emberi szervek szöveteit pótolják vagy helyettesítsék, és ezáltal olyan betegségeket küzdjenek le, mint az Alzheimer-kór, a rák, a cukorbetegség vagy a Parkinson-kór.

Tudósok egy csoportja is bírálja a gyakorlatot, pontos szabályozást igényelve. Az Egyesült Államokban a törvényhozás 1995-ben betiltott minden szövetségi támogatást az ilyen embriókutatásokhoz. Tom Delay republikánus képviselő szerint az embriók elpusztítása elfogadhatatlan, szerinte ha ma a petefejlődés egy bizonyos fokán igazoltnak tekintjük emberi lények megölését, akkor a későbbiekben megtalálják majd az alapot más kísérletekhez is.

A The Washington Post csütörtöki számának szerkesztőségi cikke szerint az embrióklónozásról folyó társadalmi és tudományos vitában az Egyesült Államokban nem látszik kirajzolódni semmilyen megegyezés: az abortuszt és az efféle kutatásokat ellenzők kibékíthetetlen módon állnak szemben a kutatóorvosok és betegek csoportjával. Most a két tűz között van George Bush elnök, akinek döntenie kell arról, hogy milyen esetekben engedélyez szövetségi támogatást az embriókutatáshoz.