Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pályára állt a környezetvédelmi műhold

2002.03.01. 17:38
Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) pénteken Ariane-5 rakétával pályára állított egy 2,2 milliárd dollár értékű környezetvédelmi kutatóműholdat, a világ legnagyobbját ebben a kategóriában.
Az Envisat műhold százpercenként megkerüli a Földet, és tíz korszerű mérőberendezésével ezalatt folyamatosan adatokat gyűjt az ózonréteget károsító gázokról, a levegő általános felmelegedéséről, az óceánok térségéről, a északi- és déli-sarki jégolvadásról, illetve a trópusi esőerdők környezetéről. Ez az első műhold, amely a világ valamennyi térségére kiterjedő kiotói egyezmény betartásának ellenőrzésében is részt vesz. Vizsgálatának eredményeit nemzetközi meteorológiai központokban és az interneten teszik közzé.

A legdrágább műhold

Ariane-5
A nyolctonnás Envisat az eddigi legnagyobb és legdrágább, nyugat-európai építésű műhold, 50 vállalat vett részt létrehozásában. Fellövésének sikere az Ariane-hordozórakéták jövőjének is záloga lehet. Az Ariane-5 ugyanis eddig tizenegy kísérletből háromszor kudarcot vallott (egyszer felrobbant indítás után, kétszer pedig eltévesztette a szállított műhold kijelölt pályáját), és képességeit már-már kezdték megkérdőjelezni.

Sikeres felbocsátás

A pénteki indítás azonban zökkenőmentesen bonyolódott le: a dél-amerikai Kourou-ból indulva a hordozórakéta fennakadás nélkül vitte pályája felé az Envisatot, és huszonhat perccel a start után - az előre meghatározott időben - sikeresen le is vált arról.

Az Ariane-5 rakétát nehéz műholdak pályára állításához, illetve a Nemzetközi Űrállomás (ISS) berendezéseinek szállítására tervezték. A gyártó Arianespace cégnek összesen 48 küldetésre van már megrendelése, jóllehet orosz és amerikai piaci riválisok szorongatják, és a távközlési műholdak iránti igény csökkenése is sújtja. Az Ariane-rakétáknak 1979 óta ez volt a 148. sikeres indítása.