Piroska
-1 °C
5 °C

Transzatlanti epeműtét távvezérelt robottal

2001.09.21. 12:13
Két sebész New Yorkban egy irányító konzolon keresztül vezérelte a 68 éves nőt operáló robotot. Az orvosokat 10 Mbit/s garantált sávszélességű ATM-vezeték kötötte össze az európai műtéti helyszínnel. Veszély esetén a felügyelő orvosok bármikor lekapcsolhatták volna ZEUS-t, és maguk vehették volna át az operációt.
Egy távirányított robot segítségével távolították el New York-i orvosok egy strassburgi beteg epehólyagját. A Project Lingbergh volt a világon elsőként emberen elvégzett távműtét. Az operáció egy órán át tartott, és nem léptek fel komplikációk.

Két sebész New Yorkban egy irányító konzolon keresztül vezérelte a 68 éves nőt operáló robotot. Az orvosokat 10 Mbit/s garantált sávszélességű ATM-vezeték kötötte össze az európai műtéti helyszínnel. A Mount Sinai Medical Center New York és a strassburgi Louis-Pasteur egyetem orvosai a Nature magazinban számoltak be a műtétről.

Két sebész New Yorkban egy irányító konzolon keresztül vezérelte a 68 éves nőt operáló robotot

A transzatlanti műtét lehetőségeit a kutatók beszámolója szerint korábban hat alkalommal, sertéseken próbálták ki. Sikerült kimutatni, hogy az irányító személy által kiadott parancs és a robot mozgása között eltelő nem egészen 0,3 másodperc (300 milliszekundum) lehetővé teszi az ilyen távolságból végzett műtétet.

Ellenőrizték ZEUS munkáját

A ZEUS operáló robotot a Computer Motion nevű vállalat építette, és Strassburgban két sebész felügyelte a munkáját. Veszély esetén a műtét során bármikor lekapcsolhatták volna, és maguk veszik át az operációt.

Az új technológiával eltűnnek a földrajzi korlátok. Ezenkívül az eljárás új lehetőségeket nyit a sebészek képzésének javítására - hangsúlyozta cikkében Michelle Smith, a Louis Pasteur egyetem professzora.