Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az EPO olimpiája lesz a pekingi?

2008.07.27. 18:40
Kevesebb mint két hét van hátra az olimpiai játékokig, amit nemzetközi doppingszakértők szerint az olyan állóképességet igénylő számokban, mint a kerékpár, a hosszútávfutás vagy az úszás, az EPO nevű doppingszer dönthet el. Összefoglaltuk, mi az az EPO, hogyan hat, és mi a baj a kimutathatóságával.

Az EPO, vagyis az eritropoietin egy fehérje természetű hormon, amely a szervezetben is termelődik olyankor, amikor a vérben csökken az oxigén mennyisége (parciális nyomása), például magaslaton. A vörösvértest-termelésben segít. Több vörösvértesttel a vér több oxigént képes szállítani, ennélfogva az EPO javítja a versenyzők teljesítőképességét.

"Ha valaki 2000-3000 méter magasan van, ugyanolyan változást érhet el, mint amikor EPO-t kap. Magaslaton azonban hetek kellenek ahhoz, hogy hatása beinduljon, ami aztán további néhány hétig tart. Az EPO kimutatható, de ez a teszt drága, kétszer annyiba kerül, mint más rutinvizsgálatok. Ezért nem csinálják meg mindenkinél, csak akiknél gyanú merül fel. Vér és vizeletmintát vesznek a sportolótól, és ha magasabb vörösvértest- és vérfestékszintet mérnek, elküldik a vizeletmintát EPO-tesztre" - magyarázta Dr. Bakanek György sportorvos, független doppingszakértő.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpia híres atlétikai csúcseredményeiben is szerepet játszhatott a magaslati EPO-termelés, például Bob Beamon 8,90 méteres világrekordja a távolugrásban 55 centiméterrel volt jobb az előző világrekordnál.

A Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója, Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy eddig egyetlen magyar sportoló sem bukott le EPO-használaton, azonban a nemzetközi sportéletben valóban ez a sláger. "Csodaszerek nincsenek. Az anabolikus szteriodok még mindig népszerűek, valamint a növekedési hormon és a kizárólag az izomzatra ható IGF (inzulinszerű növekedési tényező) is. A negyedik csoport az állóképességet fokozó EPO."

Doppingoló sportolók

A most zajló Tour de France-on már négy versenyzőt zártak ki doppingolásért, egyikükről, a nagy esélyes Riccardo Riccóról már be is bizonyosodott, hogy az EPO legújabb generációs változatát, a CERA-t kapta. Az EPO évtizedek óta ismert szer, vérszegénységet kezelő, a vérképzés javítására való gyógyszerként jelent meg.

Az EPO legújabb típusa, a CERA is eredetileg gyógykészítmény: vesebetegek vérszegénységének kezelésére használják. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja. A CERA-t - Mircera néven - az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása után 2007 júliusa óta kaphatják a kórházi betegek.

Az EPO-hoz meglehetősen könnyű hozzáférni, az interneten is árusítják, ráadásul a doppingellenes világszövetség, a WADA hivatalos álláspontja ellenére több doppingszakértő szerint kimutathatatlan. A 2000-es sydney-i olimpia óta tiltólistás, a legnagyobb aggodalmat gyors ürülése okozza. Például az amerikai Marion Jones első mintája pozitív volt, a B teszt azonban már nem.

Nyilvánvaló csalás?

A nemzetközi síszövetség és az Astana kerékpárcsapat antidoppoing-programjának koordinátora, Dr. Rasmus Damsgaard azt mondta a BBC-nek, hogy bizonyítékai vannak rá, hogy pozitív EPO-teszteket nyilvánítanak gyanúsnak, sőt negatívnak. Ebben az évben öt síelő mintáját küldte a WADA-hoz elemzésre, és mindegyikük negatív eredményt adott, pedig EPO-pozitívak voltak.

"Nem ütik meg a WADA pozitívteszt-kritériumát, de attól még természetellenes szereket tartalmaznak. Ezzel a rövidke teszttel öt pozitív mintát találtam, kíváncsi vagyok, hány pozitív minta köröz a WADA akkreditált laboratóriumaiban" - mondta Damsgaard. Véleményével nincs egyedül, Bengt Saltin professzor, vezető antidopping-szakember is bírálja a WADA EPO-minősítő rendszerét.

"Nem tetszik ez az egész szituáció, mert túl sok gyanús mintát láttam már, amelyek egyértelműen abnormálisak voltak. Az atléták átmennek vele a teszten, érdemes megnézni, hányan buknak le mostanában" - mondta a Saltin BBC-nek. És valóban, a hivatalos statisztika szerint az EPO-használaton kapott atléták száma 2003 és 2006 között harmadára csökkent.

A WADA kutatási igazgatója, Dr. Olivier Rabin visszautasítja a vádakat: "Merész lenne, ha azt állítanám, hogy százszázalékos biztonsággal kiszűrünk mindenkit. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy ha valaki EPO-t használ, az benne lesz a vizeletében, és akkor pedig kimutatható."

Mégis előfordul a hiba. Egy dán kutatócsoport nyolc önkéntes orvostanhallgatót kezelt EPO-val néhány hétig, atlétikai teljesítményük a szer hatására ötven százalékkal növekedett. Száz vizeletmintát küldtek WADA-laboratóriumokba, és teljesen különböző eredményeket kaptak. Az egyik labor például egyetlen mintát sem talált pozitívnak.

Gyorsan ürül

Nem is az a kérdés, hogy az EPO benne van-e vizeletben, hanem hogy meddig van benne. "Kimutatható, de az is igaz, hogy nagyon gyorsan, két-három nap alatt kiürül a szervezetből" - mondta Bakanek György. Szerinte Pekingben úgy csalhatnak a sportolók, hogy kerülőúttal mennek a játékokra, és addig használják a hormont, amíg az ellenőrök nem érik el őket. Majd a gyors kiürülés után még hetekig élvezik a szer hatását.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke 30-40 doppingesetre számít a pekingi nyári játékokon. "Többen buknak majd le, mint négy éve Athénban" - mondta a belga sportvezető a De Standaard-nak. "Növeltük az ellenőrzések számát, melyek ráadásul minden eddiginél szigorúbbak lesznek." Rogge elmondta, hogy 4500 tesztet végeznek el az olimpia idején. Nyolc éve Sydneyben még csak 2500 doppingellenőrzés volt. A 2000-es játékokon 12, négy évvel később Athénban 26 doppingoló bukott le.

EPO-ellenes szurkolók

A BBC forrásai szerint elképzelhető, hogy a WADA-laborok munkatársai együttműködnek az élsportolókkal, és informálják őket a legújabb vizsgálati módszerekről. Ezt az állítást Jorg Jacksche kerékpározó tényként kezeli. Jacksche beismerte, hogy már hosszú ideje doppingolt, mire 2006-ban Spanyolországban lebukott. "A kerékpárcsapatok orvosai és a laboratóriumokban dolgozó szakemberek együttműködnek, máskülönben honnan tudnának a dolgokról? Ha ez nem így volna, sokkal több lenne a pozitív eset."

Aggodalomra ad okot az EPO legkülönbözőbb másolatainak megjelenése is. Mivel a dopping remek üzlet, indiai, kínai és kubai vállalatok álltak rá a drogok fejlesztésére, szakemberek szerint a világon nyolcvanféle hasonló hatású, de eltérő molekuláris ujjlenyomatú EPO-t állítanak elő. Ezek az olcsó EPO-k kaphatók már ötven dollárért az interneten. "Bárki rendelhet kínai doppingszereket, és kiszállíttathatja Nagy-Britanniába vagy Németországba. Ezekre nincs teszt" - mondja Werner Franke professzor, a nagy kelet-németországi doppingvétségek egyik leleplezője.

Pekingig már nem lesz változás, de a BBC szakértői szerint a WADA-nak le kellene szállítania a pozitív tesztminősítés határértékét, és ki kell mutatniuk, hogy a minta tartalmaz-e természetes EPO hormont. Ha nem, akkor azonnal gyanúsnak kellene nyilvánítaniuk a mintát. "Szerintem - fogalmazott Bengt Saltin - a legtöbb érmes és a legtöbb döntős EPO-használó lehet Pekingben. Ügyesnek kell lenniük, de nagyon azért nem kell megerőltetniük magukat."