Auguszta
-3 °C
2 °C

Darázs mentette meg az oltárképet

2005.03.19. 16:21
Az erfurti dóm egyik oldalhajójának festett falapokból álló kazettás oltárjában tavaly év végén fedezték fel a kopogóbogár lárváit. A püspöki építési hivatal merész húzással biológiai mentesítést kért. A lárvák ügyére így a parazita ércdarazsak tettek pontot.
Német kutatók darazsak segítségével tizedelték meg az erfurti dóm Cranach-oltárjának fáját pusztító bogarakat. A biológiai védelmi eljárás sikeres volt, jelentette be Andreas Gold, a püspöki építési hivatal vezetője. Az viszont még kérdéses, hogy minden kártevőt sikerült-e elpusztítani.

#alt# Mire 2004 végén észlelték a fertőzést, a kopogóbogár nagyétkű lárváival már tele voltak a 16. századból származó oltárképet hordozó hársfa lapok. A biológiai mentesítés előkészítése január közepén kezdődött, az oltárt fóliasátorba zárták, stabilizálva a hőmérsékletet és a páratartalmat.

"Nem volt mit vesztenünk, a művészettörténet viszont sokat nyerhetett" - indokolta Gold azt a döntést, hogy a kártevőktől mentesítő különleges eljárást a világon elsőként Erfurtban vessék be.

Leszúrták a lárvákat

Az élősködő tábori ércdarázs (Lariophagus distinguendus) mintegy 3000 nőstényének négy hete volt arra, hogy az oltárban érzékeny szaglószervükkel megkeressék, megszúrják, majd petéjükkel feletessék a kopogóbogár (Anobium punctatum) lárváit.

Az alig 2-3 milliméteres nőstény darazsaknak a járatokban kellett felderíteniük a kártevő által elrejtett lárvákat, amelyek a beavatkozás után elpusztultak, írta a dpa.

A mintadarabok jól viselkedtek

Az oltár fáját nem lehet elfűrészelni a beavatkozás sikerének megítéléséhez, ezért a szakértők 13 tönköt is behelyeztek a fóliasátor alá. A mintadarabokat összesen 49 lárvával fertőzték meg.

Az utólagos vizsgálat során kiderült, hogy a tönkökben mindössze egyetlen lárva maradt élve, vagyis a kártevők 98 százalékát sikerült elpusztítani. A püspöki hivatal szerint ez kiváló eredmény, mert a kémiai mentesítéssel sem lehetett volna 100 százalékos sikert elérni.

Nyáron ismételnek

Az idősebb Lucas Cranach (1472-1553) által festett "Szent Katalin eljegyzése" című festmény mentesítésének költsége mintegy 3 ezer euró volt. Andreas Gold szerint ennél 2 ezer euróval többe került volna az oltár rovarirtóval való ködölése.

A darázskísérletet nyáron megismétlik, az erfurti dómot viszont emiatt nem zárják be. Az apró darazsak az emberre teljességgel veszélytelenek, fullánkjuk képtelen a bőrön áthatolni. A mentesítést végző céghez különben a siker hírére Oslótól Isztambulig számos megkeresés érkezett.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft