Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Érzékeny tárgyak

2007.01.21. 08:33
Egy párizsi cég két mikrofon segítségével érintőképernyővé változtatja a tárgyakat környezetünkben. Megfelelően kalibrálva a rendszert billenytűzetet, kapcsolókat vagy tetszőleges felhasználói felületet alakíthatunk ki egy asztalon, a fürdőszobatükrön, vagy lakásunk falán.

Az érintőképernyő régóta ismert és alkalmazott technológia az informatikában. A kézi-számítógépek és a tablet pc-k elterjedésének köszönhetően már szinte mindenki kipróbálhatta milyen az, amikor a nem kell külön billentyűzetet és egeret használni, hanem ujjunkkal közvetlenül a monitort érintve kommunikálunk a géppel. A technológia széles körű elterjedése azonban mindeddig váratott magára, nem utolsósorban borsos árának köszönhetően.


Egy francia cég merőben új megközelítést alkalmazva az összes, hangot jól vezető felületet érintőképernyővé tud alakítani. A Párizsi Denis Didero Egyetem Akusztikai Laboratóriumának kutatói olyan technológiát fejlesztettek ki, mely két mikrofont használva igen nagy pontossággal meghatározza, hogy hol ütöttük meg az adott felületet. Természetesen a hangokat elnyelő anyagok, pl. szivacs esetében nem működik a rendszer, de a lakásban előforduló burkolatok: parketta, csempe, tégla, fa, üveg esetében megfelelő kalibrálás után fél milliméter pontosan meg tudják határozni, hogy hol érintettük meg ujjal.

A technológia legnagyobb előnye, hogy akárhol alkalmazható. Nem szükséges speciális érintőképernyőt vásárolni és beilleszteni a kívánt helyre. Egy falon egymás mellett tetszőleges számú virtuális kapcsolót kialakíthatnak, bármiféle vezetékek elhelyezése nélkül és később szoftveres utón változtathatják, bővíthetik funkciójukat. Egy másik fontos előrelépés az eddigi érintőképernyőkhöz képest az, hogy a kezelői felület környékén nem folyik áram, így a nedves környezetben való alkalmazás (pl. zuhanyzó) nem okoz többé problémát.


Nem meglepő, hogy a Ros Kiri Ing professzor és munkatársai által alapított Sensitive Objects (Érzékeny Tárgyak) nevű cég termékeit először az orvosi környezetben próbálták ki. A kórházi beavatkozások során nagyon fontos a szempont a sterilitás, ami ebben az esetben tökéletesen megoldható, hisz a felület tetszőleges szerekkel fertőtleníthető. A cég által hivatkozott felmérés szerint a billentyűzeteken nagyobb a baktérium koncentráció, mint a liftek nyomógombjain, vagy a fénymásolók "zöld start gombján". A legtöbb WC ülőkén is kevesebb koli baktérium van, mint egy több ember által használt számítógép klaviatúráján.

A nagy nyilvánosság előtt a CES-en, a múlt hetén megrendezett las vegasi elektronikai kiállításon debütált Sensitive Objects érdekes alkalmazásait elnyomta az iPhone körüli felhajtás, de a szakemberek felfigyeltek az új technológiára és nagy fantáziát látnak benne. Piaci elemzők szerint az évi több mint egy milliárd dolláros érintőképernyő piac várhatóan 10-12 %-kal nő a következő év folyamán, melyből jelentős részt szakíthat ki magának a párizsi cég.  • Vennék
  • Hírek