Valér
-1 °C
0 °C

Érzékelhető város

2006.09.15. 09:35 Módosítva: 2006-09-17 13:23:12
A bostoni MIT nemrég alakult Érzékelhető Város Laboratóriuma valós időben követi a mobiltelefonozó rómaiak mozgását és mindezt egy harmadik helyszínen: a Velencei Biennálén prezentálja a nagyközönség számára művészi formában.

Carlo Ratti, az MIT olasz származású kutatója szerint a városok már most is tele vannak olyan eszközökkel, melyek segítségével a városlakók mozgásáról, tevékenységéről, igényeiről rengeteg információt nyerhetnénk, persze csak akkor ha összegyűjtenénk és megfelelő módon értelmeznénk ezeket az adatokat. Az Érzékelhető Város Laboratórium megalapításával azt a célt tűzték ki, hogy projektjeikben összegezzék az egy fizikai helyhez köthető, közösséget alkotó személyekről szerzett információkat és visszajelezzék ezeket a közösség számára. Rattiék azt remélik, hogy ez olyan rátekintést ad majd az egyes embereknek a környezetükről, hogy a puszta szórakoztatáson túl befolyással is lesz majd mindennapi tevékenységeik megtervezésére.

A most zajló Velencei Biennáléra összefogtak a legnagyobb olasz mobiltelefontársasággal, a Telecom Italia-val. Közös projektjükben a mobiltelefonok cellainformációi alapján valós időben megjelenítik, hogy hol vannak, merre mozognak az emberek a nap folyamán. A várostérképen a tömegközlekedési járművek helyzetét is fel tudják tüntetni, így akár a dugók kialakulása is nyomon követhető, sőt és egy adott helyre a leghatékonyabb közlekedési eszköz megválasztását is hatékonyan támogatni tudja a rendszer.

A projektnek azonban nem a közlekedés feltérképezése az egyetlen célja. Az egyes nemzetiségű turistacsoportokat ugyanúgy el lehet különíteni barangoló mobiltelefonjaik segítségével, így olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy pl. a skandinávok milyen látványosságokat szeretnek Rómában? Az angol turistáknak mik a kedvenc szórakozó helyei? Vagy egészen egyszerűen hol vannak a legnagyobb bulik éppen a városban ma este? A világbajnoki cím elnyerése idején például nagyon szépen kirajzolódott Róma térképén, hogy míg a meccs alatt a TV képernyők előtt izgultak az olaszok, a győzelem után a Circus Maximushoz áramlottak az emberek, hogy együtt ünnepelhessenek.

A GSM szolgáltatásokból nyert adatokon kívül, az Érzékelhető Város Laboratóriumnak több sikeres projektje volt az MIT kampuszán, ahol a WiFi (vezeték nélküli Internet) használatot monitorozták, illetve olyan, a fájlcserélgetéshez hasonló P2P (peer-to-peer) alkalmazásokat terveztek, melyekkel az egyes diákok megoszthatták barátaikkal tartózkodási helyüket. Így a közeli barátok egymás szokásait is jobban megismerték. Adatbányászati módszerekkel az egyes emberek napi rituáléit is meg tudták határozni: általában mikor, kivel, mit csinálnak, stb.

Ratti szerint a WiFi a GSM és egyéb hasonló jellegű információkat nem csak a közösség tagjai használhatják fel mindennapi életük folyamán, hanem a várostervezők is fontos következtetésekre juthatnak az adatok elemzésével. Az ilyen folyamatában rögzített és elemzett adatokból jól kiolvasható, hogy hol van szükség több közösségi terekre, sétáló utca kialakítására vagy éppen út kiszélesítésre.

Ennek a kutatási területnek az egy egyik legrejtélyesebb aspektusa talán pont az, hogy miért nem használták fel eddig ezeket az információkat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!