Eleonóra
-1 °C
2 °C

Európai-kínai űregyezmény

2001.07.10. 16:17
Az európai űrügynökség (ESA) a világűr időjárásának vizsgálatára műszereket helyezhet el két kínai műhold fedélzetén. A magnetoszférában dúló viharok képesek komoly károkat okozni a földi kommunikációs és energiahálózatokban. A mágneses védőpajzs vizsgálatára az ESA már elindított programokat, tavaly bocsátotta fel például a Cluster műholdak sorozatát.
Az európai űrügynökség (ESA) és a kínai nemzeti űrhivatal (CNSA) közti megállapodást Párizsban írták alá hétfőn. Ennek értelmében az ESA a világűr időjárásának vizsgálatára műszereket helyezhet el két kínai műhold fedélzetén.

Az egységeket Európában szerelik össze, és Kínában építik be a műholdakba - mondta el a BBC-nek Giuseppe Giampalmo, az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. A Double Star nevet viselő kínai projektben a Föld magnetoszféráját vizsgálják, azt a mágneses 'buborékot', amely körbeveszi a bolygónkat.

Mágneses viharok

A magnetoszférában dúló viharok képesek komoly károkat okozni a földi kommunikációs és energiahálózatokban. A mágneses védőpajzs vizsgálatára az ESA már elindított programokat, tavaly bocsátotta fel például a Cluster műholdak sorozatát.

A kínai műholdak fedélzetén a Cluster műszerek másolatát helyezik el. Ezekhez részben a Cluster fellövések után megmaradt tartalék alkatrészeket használják fel. A különbség annyi lesz, hogy a négy Cluster műhold a magnetoszféra külső határán helyezkedik el, míg a kínai holdak pedig egészen alacsony keringési pályára állnak, ahol élénk mágneses jelenségek tapasztalhatók - mondta Giampalmo.

Az ESA nem saját ötlettől vezérelve kért helyet a kínai műholdakon. Éppen ellenkezőleg, Kína hivatalos úton vetette fel a Double Star programban való részvételt. Az ESA a leporolt alkatrészek és műszerek tesztelésére és összeállítására 8 millió eurót (2 milliárd forintot) költ.

Északi fény

Ez a megállapodás az egyik legfontosabb mérföldköve a tudományos együttműködésnek, mióta az ESA és a Kínai Népköztársaság több mint 20 évvel ezelőtt megállapodott a tudományos eredmények cseréjéről - jelentette ki Antonio Rodot, az ESA vezérigazgatója. A Double Star program csak az első lépés lesz a CNSA és az ESA közti gyümölcsöző együttműködésnek - mondta Huan Enjie, a CNSA igazgatója.

A két felbocsátandó műhold közül az egyik a Föld mágneses 'uszonyát' vizsgálja majd, amely a sarkok felé gyorsítja a részecskéket. A másik műhold vizsgálatai magukra a sarkokra, és az északi fény képződésére koncentrálnak. Az ikerműholdakat a 2002 decemberében és 2003 márciusában felbocsátandó két Hosszú menetelés 2C rakétával lövik fel.