Valér
-2 °C
0 °C

Esőcsináló gépet tervez egy angol professzor

2002.12.03. 12:01
Elképesztő hírnek tűnik, hogy valaki az esős Nagy-Britanniában esőcsináló gép megalkotásán fáradozik. Márpedig az Edinburghi Egyetemen Stephen Salter professzor épp ezzel foglalkozik. Ő volt az egyébként, aki 30 évvel ezelőtt megtervezte az első hullám-erőművet is.
A terv egy hatalmas, nyalókára emlékeztető szélgépre épül, amelynek belül üreges tornya egy, a tengerben felépített szigeten állna és benyúlna a víz alá - írja a BBC. Amikor a szél megforgatja a szélkereket, az általa meghajtott turbina nagy mennyiségű tengervizet szippantana föl és igen finom permet formájában lövellné ki a magasba. Az angol kormány százezer fontos fejlesztési támogatást adott Salter csoportjának.

Felhőket gyártanának

Salter professzor elképzelése szerint ha ilyen berendezéseket építenének például a Vörös-tenger vagy a Perzsa-öböl hegyekkel övezett tengerpartja előtt, 10-20 kilométeres távolságban a tengerben, akkor a hegyláncokon át felemelkedő szél a párával telt levegőt olyan magassága emelné fel, hogy ott felhők képződnének belőle.

Az Edinburghi Egyetem csapata most számítógépes szimulációkkal igyekszik megtalálni a világnak azokat a pontjait, ahol a kísérleti esőcsináló berendezéseket fel lehetne építeni. Addig azonban még le kell győzni néhány technikai jellegú problémát is, például azt, hogy miként szabályozható a vízcseppek nagysága, vagy azt, hogy a kicsapódó só a tengerbe hulljon vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!