Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Égi reklámok mesterséges északi fénnyel?

2005.02.04. 15:23
Erős rádióhullámokat az éjszakai égboltra sugározva kutatók képesek voltak mesterséges északi fényt létrehozni. A folyamat még nincs teljesen megmagyarázva, de vannak, akik szerint a módszerrel egész városokat lehetne bevilágítani, vagy égre vetített hirdetéseket lehetne létrehozni azzal.

Az északi fény vizsgálatával foglalkozó, alaszkai HAARP rádiós kutatóállomás segítségével tudósoknak sikerült mesterséges északi fényt, zöld felvillanásokat létrehozniuk a természetes északi fény közepette. A légierő kutatóintézetének csoportvezetője, Todd Pedersen és Elizabeth Gerken, a New York-i Cornell egyetem atmoszférafizikusa a kísérlethez egy csaknem 1 megawattos rádióadót használt, ami kétszer erősebb a BBC legnagyobb adójánál. A kutatók hét és fél másodpercenként lőttek impulzusokat az ég felé.

Nem látták

"A rádióhullámok eljutnak az ionoszférába, ahol gerjesztik az elektronokat - magyarázta Pedersen a Live Science-nek. - Ezek az elektronok aztán a légkör gázaival ütköznek, és így fény jön létre, úgy, mint a neoncsőben." Pederson és munkatársai különben nem csodálhatták meg a látványt, mivel azt hitték, hogy a hatást nem lehet majd látni, és csak statisztikai eszközökkel lehet majd kimutatni azt. Szerencsére készítettek képeket, így később megnézhették a mesteséges északi fényt.

A kísérlet segíthet pontosabban megérteni az északi fény jelenségét, és segíthet megmagyarázni, hogy miként befolyásolja hátrányosan az ionoszféra a rádiókommunikációt. A kutatás részletei a Nature tudományos magazinban jelentek meg.

Egyelőre nem tudni, hogy a természetes északi fénynek jelen kell-e lennie, hogy a mesterséges fényeket létre lehessen hozni, mondta Karl Ziemelis, a lap fizikai szakszerkesztője. Ha erre nincs szükség, Ziemelis szerint talán majd lehetőség lesz arra is, hogy hasonló rádiós rendszerekkel világítsanak be teljes városokat, vagy vetítsenek hirdetéseket az égre.

Ide-oda taszítják

Az északi fény az ionoszférában jön létre, a töltött részecskéknek ez a rétege nagyjából ötven kilométerrel a földfelszín fölött kezdődik, és visszaveri a rádióhullámokat. Az ionoszférában a Napból kiáramló elektronok találhatók, ezek nagy részét a Föld mágneses mezeje eltéríti, de néhány a sarkoknál belép a felső légkörbe. A sarki elektromos mezők változásai felgyorsítják az elektronokat, és azok a levegő oxigénjével és nitrogénjével ütközve fényt hoznak létre.

A kutatók nem tudják, pontosan mi okozza a gyorsulást, mondta a Nature-nek Pat Newell, a Johns Hopkins egyetem kutatója. Vannak, akik úgy gondolják, hogy egy állandó elektromos tér felelős érte, mintha az atmoszféra egyes rétegei egy elem pólusai lennének. Mások szerint a ionoszféra elektromos mezőjében lévő hullámok ide-oda taszítják az elektronokat, energiát adva nekik minden alkalommal, mikor irányt változtatnak.

Pedersen és Gerken munkája az utóbbi elképzelést támasztja alá, hiszen a HAARP rádióhullámai is meglökik az elektronokat. "Nagyszerű, hogy látható hatást értek el pusztán rádióhullámok segítségével - mondta Newell. - Ha meg tudják ismételni, ez a jövőben nagyszerű kísérleti eszköz lesz."

"Még nem lehetünk biztosak abban, hogy jelen kell-e már lennie a természetes északi fénynek ahhoz, hogy bekövetkezzen a hatás - mondta Pederson, aki szerint valószínűleg létre lehet hozni a fényt pusztán rádióhullámokkal is. A két kutató visszatért Alaszkába, folytatni a kísérleteket.