Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Jegesmedvebocsokat gyilkolnak az égésgátló anyagok

2002.09.27. 14:06
Már éppen kezdtek eltünedezni az Északi-sarkról az elmúlt évek PCB- és DDT-szennyeződéseinek nyomai, de most újabb vegyszerek, úgynevezett brómozott égésgátlók is fenyegetik a terület élővilágát. A probléma annyira súlyos, hogy Grönlandon - az elfogyasztott állatok révén - az emberek szervezetébe is került az anyagból, sőt az a szoptatós anyák tejében is felbukkan.
A brómozott égésgátló anyagokat (BFR-eket) például televíziókészülékekben, számítógépekben és autók belsejében használják. Ilyen a vegyszerek jelenlétét mutatták ki norvég tudósok az északi-sarki jegesmedvék, rókák, fókák és sirályok szervezetében, tudósított a BBC. Hans Wolkers, a norvég sarkkutató intézet (Norsk Polarinstitutt, NPI) toxikológusa szerint az anyag környezeti koncentrációja ötéveknént megduplázódik.

Túlélési esélyek

Az Északi-sarkon már korábban is találtak vegyszereket, például poliklórozott difenilt (PCB) vagy DDT-t, de az intézet tudósai szerint ezek koncentrációja fokozatosan csökken, és egyre kisebb problémát jelentenek. A BFR-ek szintje azonban folyamatosan emelkedik a térségben. Az NPI munkatársa, Geir Wing Gabrielsen, aki már húsz éve folytat kutatásokat Svalbardban, a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetvilágban, elmondta, hogy a vegyszer szintje háromszor magasabb a kanadai fókák szervezetében, mint tíz éve.

"Svalbardban a medvék kicsinyeinek túlélési esélyei ötven százalékkal rosszabbak, mint Kanadában vagy Alaszkában. Ott a medvék 42 százaléka él 15 éves koráig vagy tovább. Svalbardban ez a szám 11 százalék" - tette hozzá Gabrielsen.

Veszélyes tojások

Gabrielsen szerint a szennyeződés megtalálható a tengeri madarak tojásaiban is. "A tojásokban nagy arányban találtunk PCB-t, dioxinokat, és az új szennyezőanyagok közül is néhányat" - mondta. Csoportja idén kiterjesztette kutatási területét Norvégia északi részétől Svalbardig, illetve a Kola-félszigetre és a Faeroer-szigetekre is. "A Medve-szigeten, Svalbard déli részén halott és haldokló sirályokat találtunk, ezek agyában a PCB-szint százszorosa volt az egészséges madarakéban találtnál."

Norvégiában sokan szeretik ezeket a tojásokat, de Gabrielsen szerint akár egyetlen darab elfogyasztása is tíz százalékkal növelheti a szervezetben a szennyezőanyagok mennyiségét. Hozzátette: "Ezek a szerek nem lettek letesztelve. Valóban nagyon sok életet megmentettek, de olyan hatásoknak nézhetünk elébe, mint a PCB-knél. Az NPI szerint korlátozni kellene használatukat."

Már az anyatejben is

Gwynne Lyons, a WWF munkatársa szerint a BFR "megszólaltatta a vészcsengőt". Elmondta: laboratóriumi kísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer hatással van a központi idegrendszerre. "Úgy gondolom, hihetetlenül vigyáznunk kell ezekkel a vegyszerekkel. Megzavarhatják a gyermekek fejlődését" - tette hozzá. Kit Kovacs, az NPI munkatársa különösen aggasztónak tartja a jelenséget. Elmondta, hogy Grönlandon - az elfogyasztott állatok szervezetéből - a szennyezőanyagok az emberekbe is átkerültek, sőt már az anyatejben is felbukkantak.