Olivér
5 °C
8 °C

Jegesmedvebocsokat gyilkolnak az égésgátló anyagok

2002.09.27. 14:06
Már éppen kezdtek eltünedezni az Északi-sarkról az elmúlt évek PCB- és DDT-szennyeződéseinek nyomai, de most újabb vegyszerek, úgynevezett brómozott égésgátlók is fenyegetik a terület élővilágát. A probléma annyira súlyos, hogy Grönlandon - az elfogyasztott állatok révén - az emberek szervezetébe is került az anyagból, sőt az a szoptatós anyák tejében is felbukkan.
A brómozott égésgátló anyagokat (BFR-eket) például televíziókészülékekben, számítógépekben és autók belsejében használják. Ilyen a vegyszerek jelenlétét mutatták ki norvég tudósok az északi-sarki jegesmedvék, rókák, fókák és sirályok szervezetében, tudósított a BBC. Hans Wolkers, a norvég sarkkutató intézet (Norsk Polarinstitutt, NPI) toxikológusa szerint az anyag környezeti koncentrációja ötéveknént megduplázódik.

Túlélési esélyek

Az Északi-sarkon már korábban is találtak vegyszereket, például poliklórozott difenilt (PCB) vagy DDT-t, de az intézet tudósai szerint ezek koncentrációja fokozatosan csökken, és egyre kisebb problémát jelentenek. A BFR-ek szintje azonban folyamatosan emelkedik a térségben. Az NPI munkatársa, Geir Wing Gabrielsen, aki már húsz éve folytat kutatásokat Svalbardban, a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetvilágban, elmondta, hogy a vegyszer szintje háromszor magasabb a kanadai fókák szervezetében, mint tíz éve.

"Svalbardban a medvék kicsinyeinek túlélési esélyei ötven százalékkal rosszabbak, mint Kanadában vagy Alaszkában. Ott a medvék 42 százaléka él 15 éves koráig vagy tovább. Svalbardban ez a szám 11 százalék" - tette hozzá Gabrielsen.

Veszélyes tojások

Gabrielsen szerint a szennyeződés megtalálható a tengeri madarak tojásaiban is. "A tojásokban nagy arányban találtunk PCB-t, dioxinokat, és az új szennyezőanyagok közül is néhányat" - mondta. Csoportja idén kiterjesztette kutatási területét Norvégia északi részétől Svalbardig, illetve a Kola-félszigetre és a Faeroer-szigetekre is. "A Medve-szigeten, Svalbard déli részén halott és haldokló sirályokat találtunk, ezek agyában a PCB-szint százszorosa volt az egészséges madarakéban találtnál."

Norvégiában sokan szeretik ezeket a tojásokat, de Gabrielsen szerint akár egyetlen darab elfogyasztása is tíz százalékkal növelheti a szervezetben a szennyezőanyagok mennyiségét. Hozzátette: "Ezek a szerek nem lettek letesztelve. Valóban nagyon sok életet megmentettek, de olyan hatásoknak nézhetünk elébe, mint a PCB-knél. Az NPI szerint korlátozni kellene használatukat."

Már az anyatejben is

Gwynne Lyons, a WWF munkatársa szerint a BFR "megszólaltatta a vészcsengőt". Elmondta: laboratóriumi kísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer hatással van a központi idegrendszerre. "Úgy gondolom, hihetetlenül vigyáznunk kell ezekkel a vegyszerekkel. Megzavarhatják a gyermekek fejlődését" - tette hozzá. Kit Kovacs, az NPI munkatársa különösen aggasztónak tartja a jelenséget. Elmondta, hogy Grönlandon - az elfogyasztott állatok szervezetéből - a szennyezőanyagok az emberekbe is átkerültek, sőt már az anyatejben is felbukkantak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?