Viola
-6 °C
-2 °C

Dél felé tart az Etna hamufelhője

2002.11.07. 10:30
A szicíliai Etna az elmúlt évek leglátványosabb kitörését produkálja, olvadt lávát és hatalmas füstfelhőt ontva magából. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Terra műholdjának képei szerint a kibocsátott hamufelhő több száz kilométeres hosszúságban dél, azaz Afrika felé halad.
Az Etna szokatlanul sok kén-dioxidot bocsát ki
A szicíliai városkákat földrengések is rázták, ahogy a vulkán alá újabb és újabb magma került. Több ezren elmenekültek otthonaikból, és az olasz kormány a térségben kihirdette a szükségállapotot.

A hegy északi és dél oldalán lávafolyam indult, és a katasztrófavédelem munkásai az északi oldalon csatornákat emeltek ki, hogy az izzó kőzetet távolabb vezethessék Linguaglossa városától. A kráterből a magma 150 méteres magasságba is felrepült, és esőként hullott Cataniára, Szicília második legnagyobb városára.

Dél-Olaszországban is rengett a föld

A Etna képe a 2001. júliusi kitörésről
Viszont a vulkánból indult két fő lávafolyam lassulni kezdett, jelét adva annak, hogy esetleg a kitörés legrosszabb részén már túl van a térség. Az első kitörés 10 napja vasárnap következett be, földrengésektől kísérve.

A leghevesebb, Richter skála szerinti 4,4-es erősségű rezgések az Etnától délre fekvő Santa Venerinát kedden érték. Alighanem véletlen, hogy a hét csütörtökén a több száz kilométerrel távolabb fekvő San Giuliano di Puglia településen pusztított földrengés.

Kettős működés

Az Etna Európa legélénkebb vulkánja, szinte folyamatosan aktív. Az utolsó aktív időszakot 2001 júliusában és augusztusában jegyezték fel, az utolsó nagy kitörésre pedig 1992-ben került sor. Az Etna két típusú kitörési aktivitást mutat: egyrészt a három főkráter robbanásokkal kísért működése, másrészt a hegyoldalban nyílt repedések kisebb kitörései.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!