Ágnes
-1 °C
2 °C

Halálos lehet a PC előtti túlórázás

2003.02.01. 22:19
Az e-trombózis nevet javasolják bevezetni új-zélandi kutatók, miután egyértelműen összefüggést találtak a PC előtti mozgáshiányos munka és a tüdőembólia között. A képernyő előtt dolgozó emberek jobban teszik, ha rendszeresen sétálnak, és még munka közben is tornáztatják a lábukat.
Új-Zélandi kutatók szerint a számítógép előtti hosszas kuporgás veszélyes vérrögök keletkezéséhez vezethet. A kórkép az úgynevezett turistaosztály szindrómához hasonlít. A hosszútávú repülőutak alatt az alsó végtagok vénáiban vérrögök keletkezhetnek.

Ha az ilyen vérrög elszabadul az érfalról, a vérkeringés közvetlenül a tüdőbe szállítja. Az ott megakadó vérrög a vérkeringést életveszélyes mértékben blokkolja, kialakul a tüdőembólia.

Tüdőembólia
Tüdőembólia a tüdő egyik verőerének, véralvadék, zsír vagy légbuborék okozta elzáródása. A szabadon maradt erek általában elég vért tudnak szállítani ahhoz, hogy a súlyosabb szövetelhalás, vagy halál elkerülhető legyen. Nagyobb rögök esetében a károsodás jelentősebb, és egyes esetekben akár halállal is végződhet.
Ausztráliából jelentették az e-trombózis első esetét. A The Australian napilap beszámolója szerint egy 32 éves férfi csaknem belehalt a számítógép előtt eltöltött 18 órás munkanap alatt keletkezett vérrögbe.

Az új-zélandi Medical Research Institute kutatója, Richard Beasley szerint ez az első dokumentált eset, ahol egyértelműen összefügg a PC előtti mozgáshiányos munka és a tüdőembólia. A kutató ezért azt javasolta, hogy a betegséget nevezzék e-trombózisnak.

Az új-zélandi orvos szerint nagyon fontos figyelmeztetni a számítógépes közösséget a képernyő előtti túlfeszített munka veszélyeire. Szerinte a képernyők előtt szokatlanul hosszú időt eltöltő embereknek rendszeresen fel kell állni, és még munka közben is meghatározott gyakorlatokat végezve mozgatni kell a lábukat.

A terhes nők, a túlsúlyos és dohányzó emberek, illetve bizonyos szívbetegségekben szenvedők különösen ki vannak téve az e-trombózis veszélyének, jelentette ki Richard Beasley.