Jenő
-2 °C
6 °C

Farnehéz az euró?

2002.01.08. 13:58
Lengyel statisztikusok szerint a belga egyeurós érme súlyeloszlása egyenlőtlen: fej vagy írás döntéshozatal esetén ötven százaléknál gyakrabban jön ki fej, mint írás. Angol statisztikusok szerint a lengyelek eredménye nem szignifikáns, mert ehhez nem végeztek elegendő számú kísérletet, és a nemzetenként eltérő fejű érme miatt általános következtetéseket sem lehet levonni az új valuta súlyeloszlására vonatkozólag.
A világtörténelem legnagyobb valutaváltása annyira zökkenőmentesen zajlott, hogy problémát csak bizonyos érmék súlyeloszlása körül sikerült felfedezni - de lehet hogy ott sem. A Siedlce-i egyetemen tanító lengyel statisztikaprofesszorok mindenesetre azt állítják, hogy a nemzeti szimbólumoknak fenntartott oldalán Albert királyt ábrázoló belga egyeurós érme súlyeloszlása nem egyenletes, ezért pörgetésnél gyakrabban jön ki rajta fej, mint írás. Ha a vád igaz, beláthatatlan következményekhez vezethet egy olyan országban, ahol sokan sorskérdésekben is pénzfeldobással döntenek.

Jobb a zlotyi, mint az euró

Belga egyeurós érme
A lengyel professzorok 250 pörgetést végeztettek diákjaikkal, és ebből 140 fej jött ki, ami 56 százalékot jelent. Korábban ugyanitt már tízezer pörgetést végeztek a lengyel kétzlotyissal, amelyről bebizonyosodott hogy egyenlő a súlyeloszlása. A lengyelek szerint a kétzlotyissal szemben a belga egyeurós nincs megfelelően balanszírozva. A Reading Egyetemen dolgozó angol statisztikusok - akiket nem lehet az euróval kapcsolatos elfogultsággal vádolni - viszont nem tartják elegendőnek a 250 kísérletet - ennyi pörgetésnél ugyanis statisztikailag 100-ból 95 kísérletben még egy kiegyensúlyozott érmével is 50 plusz-mínusz 6,2 százalék jön ki, vagyis a lengyel eredmény szerintük nem szignifikáns.

A vita eldöntésére több pörgetésre van szükség: a lengyelek a fejoldalon sast ábrázoló német egyeuróssal folytatják a kísérletsorozatot, melynek további eredményeit egy feburári konferencián tárják a nyilvánosság elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?