Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nikkel oldódik ki az euró érmékből

2002.09.12. 15:26
Az eurós érmék a felhasználók nedves tenyerében az EU direktívákban lefektetett nikkelszennyezés 320-szorosát adják le. A direktíva azonban csak a bőrrel hosszabb ideig érintkező fémekre vonatkozik, például az ékszerekre.
Miután néhány páciensük arra panaszkodott, hogy az euró érmék nikkelallergiát váltottak ki náluk, a zürichi egyetem kutatói közülük hét személynek fémpénzt ragasztottak a bőrére. Két-három napon belül valamennyiüknél piros foltok és viszketés jelentkezett, a nikkelallergia klasszikus tünetei. További vizsgálatok során derült ki, hogy az egy- és kéteurós érmékből valósággal dől a nikkel.

A kutatócsoport az érméket mesterséges izzadságba mártotta. Ennek hatására a különböző fémek ötvözetéből álló arany- és ezüstszínű részek határán minimális elektromos feszültség jelentkezett. Az áram hatására a nikkel nagyobb mennyiségben vált ki az érmékből, mint az a tiszta nikkeltömbök esetében megfigyelhető. A svájci kutatók a felfedezésükről a Nature szaklapban számoltak be.

Ha ékszer volna, betiltanák

Frank Nestle, a zürichi egyetem bőrgyógyásza szerint az euró a különböző fizetőeszközök fémpénzei közül az egyik legmagasabb szennyező értéket mutatja. A svájci egyfrankos negyedét teszi ki a nikkel, de kevesebbet veszít az allergén anyagból, mint a 15 százalékok nikkeltartalmú egy- és kéteurós érmék.

A kutató azt javasolja, hogy a jövő fizetőeszközeinek tervezésekor jobban mérlegeljék a két különböző fémből összeállított struktúrák alkalmazását. Az euró jelenleg az EU direktívákban lefektetett nikkelszennyezés 320-szorosát adja le. A direktíva azonban csak a bőrrel hosszabb ideig érintkező fémekre, például az ékszerekre vonatkozik.

Ónvegyületektől szép a tízeurós

A német allergiai és klinikai immunitáskutató társaság alelnöke, Johannes Ring müncheni bőrgyógyász a Die Weltnek azt nyilatkozta, hogy már az euró bevezetése előtt javasolták a nikkel elhagyását az érmékből. De a politikusok visszadobták a szakértői anyagokat. Jelenleg minden hatodik német allergiás a nikkelre, a nők körében pedig még rosszabb ez az arány.

Szintén esztétikai okokból a tízeurós bankjegyek mérgező ónvegyületeket, például tributilónt (TBT) tartalmaznak. Ezekkel az anyagokkal a kifakulás ellen védik a papírpénzt. Viszont már kis mennyiségben károsítják az emberi immun- és hormonrendszert.

"Az ilyen anyagok egyszerűen nem valók a bankjegyekbe" - nyilatkozta a lapnak Dietrich Klingmüller bonni kutató. Viszont az még nem tisztázott, hogy a TBT valóban az emberek szervezetébe juthat a papírpénzekből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!