Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Akik nélkül sivárabb e világ

2008.07.01. 14:51
Az evolúció szívás. Rengeteg nagyszerű élőlényt eltüntetett a sárgolyónkról, mi bezzeg itt maradtunk, hogy a maradék fajoknak se legyen esélyük a túlélésre. Listánkon a legérdekesebb kihalt élőlényeket gyűjtöttük össze, amelyek nélkül sivárabb e világ. Cuki kacsákra és tyúkokkal rokon gyilkológépre itt ne számítsanak!

Smilodon fatalis

Magyarországon is tízezrek látták a tudományos szempontból értékelhetetlen I.e. 10000 című kalandfilmet, és azóta biztosan sok gyermek rémálmában megjelent a kardfogú tigris. A négyszáz kilós fenevad 120 fokos szögben szét tudta tárni a hatalmas fogakkal teli állkapcsát, nagyszerű cirkuszi mutatványos vált volna belőle. Esze azonban nem volt neki. Több száz kardfogú fulladt bele egy Los Angeles-i sártócsába, mert jó zsákmánynak tartották az ingoványba beragadt mamutokat. Tízezer évvel ezelőtt látták utoljára.

Erectopus superbus és Megalosaurus superbus

Beindult a tudós fantáziája

Egyenesen Álló és Nagy Gyík - a kutatók először azt hitték, hogy közeli rokonok, mígnem kiderült, hogy még csak nem is egy osztályba tartoznak. Egyébként a Megalosaurus volt az első leírt őslény, csontvázának egy igen kicsiny, de annál jelentősebb testrészét 1676-ban találták meg egy brit mészkőbányában. Richard Brookes természetkutatónak a XVIII. század derekán olyannyira megtetszett a csontdarab, hogy Scrotum humanum néven kezdte emlegetni. E név valamiért kikopott a tudományos zsargonból, a tudósok újra Megalosaurusnak hívják ezt az ősgyíkot.

Microraptor zhaoianus

A szakirodalom kis tolvajként emlegeti ezt a nevetségesen apró dinoszauruszt, amelynek négy szárnyszerű végtagja volt. Néhány tudós szerint repüléskor mind a négy szárnyát használta, minden pénz megérne, hogy láthassuk ezt a rendkívüli mutatványt. Sajnos a félméteres repülő dinó nem élte túl Kréta kort, csak néhány tucat kövület bizonyítja egykori létezését.

Arthropleura armata

Aki rémisztőnek tartja a madagaszkári csótányt, képzeljen el egy ugyanolyan rusnya állatot, ami százszor akkora. Ön be merne kukkantani az ágya alá, ha ott két és fél méteres gerinctelenek zsizsegnének? Kafka örömmel tanulmányozta volna ezeket a lényeket, de sajnos több százmillió évvel ezelőtt eltűntek.

Procarcharodon megalodon

A hollywoodi filmek fehér cápája szánalmas kis véglény a megalodonhoz képest. Tizennyolc méteresre is megnőtt. Talán még ágyú is lenne a Monaco partjainál állomásozó luxusjachtokon, ha ezek még mindig a tengerekben cirkálnának. Sajnos üzleti szempontból nem tartoznának a jó fogások közé, mert akkora fogaik voltak, hogy azokat aligha lehetne nyakláncra fűzni. A klímaváltozás végzett velük másfél millió évvel ezelőtt.

Meganeura monyi

Nem elég, hogy a szúnyogok a vérünket szívják, még elég fürgék és aprók is ahhoz, hogy képtelenség legyen lecsapni őket. A méteres szárnyfesztávú Meganeura minden idők legnagyobb repülő rovarfaja, akár teniszütővel is lecsapható lenne, és sűrű háló helyett akár néhány ráccsal is kizárhatnánk a lakásból. Csak azért jöhetett létre, mert akkoriban több oxigén volt a levegőben. Kétszázötven millió évvel ezelőtt kihalt.

Doedicurus clavicaudatus

Kolumbuszék alighanem sírva menekültek volna vissza Európába a másfél tonnás buzogányos tatuk láttán, amelyek még tizenegyezer évvel ezelőtt is vígan szaladgáltak a mai Dél-Amerika füves pusztáin. Igazán kibírhattak volna még néhány évezredet. És mi maradt utánuk? Néhány vacak kis tatu.

Elasmotherium sibiricum

A mai orrszarvúak barátságos háziállatok a nyolcszázezer évvel ezelőtt kihalt eurázsiai rokonukhoz képest. Mégis, mi az a kis pöcök az orrukon? Brutális ősük orrát több mint másfél méteres szarv díszítette. Kellemetlen lehetett az akkori orvvadászoknak, ha egyáltalán volt valakinek mersze ujjat húzni ezekkel az öttonnás úthengerekkel, amelyek úgy futottak, mint a lovak.

Homo neanderthalensis

Izgalmasabb lenne a világ a neandervölgyi emberekkel. Lenne külön nyelvük, focicsapatuk és szépségversenyük, és nyilván biztosan vannak olyan munkák, amelyekben ők az ügyesebbek. Némelyik országban mi üldöznénk őket, más országokban ők üldöznének minket, amíg ki nem nyírjuk egymást.