Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Három naplemente az exobolygón

2005.07.14. 12:21
Találtak egy bolygót, amely három nap körül kering. A Csillagok Háborújában Luke Skywalker nem volt ilyen szerencsés, neki csak két nap jutott.

Igen sokan rákattantak a Naprendszeren kívüli bolygók kutatására, ami roppant hálás feladat, a távcsöveikkel ugyanis a Földön kívüli élet lehetséges helyszíneit keresik. Eddig nem sok sikerrel, bár eddig százötven exobolygót találtak, ezeknek a többsége élettelen gázbolygó. Most is találtak egy ilyen gázgömböt, ami ezért érdekes, mert három csillag körül kering, és a csillagászok elképzelni sem tudják, hogy a bolygó miként jöhetett létre a három irányba húzó gravitációs erő hatása alatt.

A szokatlan csillagrendszer a fantáziadús HD 188753 nevet kapta és tőlünk 149 fényévnyire van, a Hattyú csillagképben. A Nature tudományos szaklap szerint a bolygót Maciej Konacki, a Kaliforniai Műszaki Egyetem csillagásza fedezte föl tízméteres Keck 1 távcsövével. A kutató szerint az elsődleges csillag nagyjából akkora mint a mi Napunk, a két kisebb csillag pedig olyan közel van egymáshoz, hogy szinte egyként viselkednek, és ketten együtt nagyobb tömegűek, mint az elsődleges csillag, ezért megnehezítik egy stabil rendszer kialakulását.

Egyébként egyáltalán nem ritka, hogy egy bolygó több csillag körül kering, már harminc olyan csillagrendszert találtak, amelynek a központjában két csillag van. Kocacki ennek ellenére abban reménykedik, hogy több ehhez hasonló csillagrendszert talál még.