Frigyes
17 °C
25 °C

Eszközt használ a folyami delfin

2008.03.27. 08:03
Az Amazonas menti folyami delfinek eszközöket használnak párjuk megtalálásához. A szájukkal eldobált tárgyak hanghatását használják ki az állatok.

A dél-amerikai folyami delfin ágakat, indákat, agyagdarabokat dobál a szájával, így csábítja a nőstényeket vagy ezzel ijeszti el a rivális hímeket - figyelték meg brit és brazil kutatók.

Áradásos vidékeken

A folyami delfinek védelmére irányuló programon dolgozva azt vették észre, hogy az Amazonas esőerdőkkel borított, de áradásos vidékén a delfinek gallyakat, indákat és agyagdarabokat cipelnek a szájukban, majd a vízbe hajigálják őket, miközben nőstények vannak körülöttük - olvasható a BBC News honlapján.

A szakemberek szerint a vízbe csapódó tárgyak zaja hatással van mind a nőstényekre, mind a többi hímre, ám delfintársaikat nem ütötték meg a természetes tárgyakkal.

Korábban efféle viselkedést nem észleltek tengeri emlősök részéről. Csak a csimpánzokra jellemző az eszközhasználat.

A jelenséget három éven át vizsgálták a kutatók, és eredményeikről a Biology Letters szakfolyóiratban számoltak be.

A folyami delfinek a leginkább veszélyeztetett tengeri emlősök körébe tartoznak. Bár számuk ma még több tízezerre tehető az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) vörös listája szerint, a kutatók arról számoltak be, hogy - a környezetszennyezés, a halászat, a gátépítések, a természetpusztítás miatt - számuk egyre fogyatkozik, és a folyamat megállíthatatlannak tűnik.