Ödön
1 °C
11 °C

Arcátültetés fél év múlva

2002.11.29. 08:25
Fél-háromnegyed év múlva a plasztikai sebészet odáig fejlődhet, hogy lehetőség nyílik az emberi arc teljes átültetésére. Az eljárás ugyan felvet etikai problémákat is, de az orvosok szerint az átültetett arc nem sokban hasonlít majd az eredetire.
Peter Butler, a londoni Royal Free kórház plasztikai sebésze szerint az arcátültetés hat-kilenc hónap múlva már megvalósítható lehet. Azt azonban még el kell dönteni, hogy a beavatkozás etikailag elfogadható-e.

Teljes egészében

Ezt a kérdést a brit plasztikai sebészek szerdán kezdődött konferenciáján vitatják meg. Butler szerint számos esetben az arcátültetés lehet az egyetlen hatékony módja azon betegek kezelésének, akiknek az arca komolyan roncsolódott, például égési sérülést szenvedtek vagy arcrákon estek át, írta a New Scientist.

A beavatkozás során eltávolítják a beteg arcbőrét, az arcizmokat és a bőr alatti zsírszövetet. A donor arcát teljes egészében felhasználják: az ajkak, az áll, az orr, nyolc nagyobb ér, esetleg valamennyi csontszövet is átültetésre kerül.

A transzplantáció sikere elsősorban azon múlik, hogy az elvágott arcidegeket mennyiben tudják újra működésre serkenteni. Ez biztosan nem megy majd problémák nélkül, de a közelmúltban kifejlesztett növekedési faktorok és immunszupresszánsok - azaz az immunrendszer működését elnyomó gyógyszerek - felgyorsíthatják a folyamatot, mondja Butler.

Nehezen kezelhető

Az arc szöveteinek pusztulása Butler szerint különösen nehezen kezelhető sérülés. A páciens más testfelületeiről ugyan átültethető a bőr, de azt a beteg nem tudja mozgatni, így az arc egy maszkhoz válik hasonlóvá. A más emberről átültetett bőr viszont különösen heves immunreakciókat képes kiváltani, korábban emiatt nem is igazán látták esélyét a sikeres arcátültetésnek. De az új immunszupresszáns szerek változtathatnak a helyzeten: segítségükkel például véghezvittek már sikeres kézátültetést is.

Butler a következő fél évben anatómiai kísérleteket folytat majd, hogy bebizonyítsa: a dolog valóban lehetséges. "Ha az arcátültetés az egyetlen hatékony módszer, hogy komolyan sérült arcú embereken segítsünk, akkor az orvosoknak kötelességük lenne használni az eljárást" - írta az orvos a brit Lancet című orvosi folyóiratban.

Nem hasonlít

Butler készített egy felmérést 120 résztvevő, köztük orvosok és nővérek bevonásával. Az eredmények szerint sokan elfogadnák más ember arcát átültetésre, de a saját arcát senki nem ajánlaná fel. Az orvos reméli, hogy ha az eljárás részletei tisztázódnak és tudatosodik annak jelentősége, akkor a potenciális donorok könnyebben felülkerekednek majd kezdeti ellenérzéseiken.

A páciens nem hasonlít majd a donorra, hangsúlyozta Butler. Martin Evison, a sheffieldi egyetem arcrekonstrukcióban jártas szakértője egyetértett ebben. A New Scientist-nek elmondta, hogy az arc izmainak felépítését elsősorban a koponya szerkezete határozza meg. A transzplantáció előtt az izmokat újra kell strukturálni, hogy illeszkedjenek a befogadó személy koponyájához, ezért az átültetett arc mindenképpen változni fog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?