Judit
3 °C
7 °C

Oktatóközpont épül az Antarktiszon

2007.02.18. 12:00
Internetes oktatóközpontot épít az Antarktiszon egy brit utazó. Robert Swané azért létesít világhálós táviskolát, hogy a felnövő nemzedékek megismerhessék a jégvilágot és a globális felmelegedés káros hatásait.

Swan, aki elsőként jutott el egymagában és gyalogosan mind az északi-, mind a déli-sarkra, a jövő héten kezdi meg iskolája kialakítását a György király szigeten. A kis oktatóközpontnak egy orosz kutatóállomás ad otthont, és teljesen automatizált lesz. A központ a szél és a nap energiájának felhasználásával működik majd, a tetejére szerelt kamera felvételei pedig a későbbiekben egy internetes oldalon lehet megtekinteni.

"Az utolsó nagy felfedezés a Földön az lesz, amikor azt kutatjuk majd, hogy miként lehet életben maradni. Ennek a vállalkozásnak meg kell találnunk a hőseit" – mondta az ötvenéves Swan a Reutersnek londoni indulása előtt. "Az Antarktisz azon helyek egyike a Földön, ahol a baljós változás a legszembetűnőbb. Az időjárás egyértelműen enyhébb, mint tíz évvel ezelőtt, és több a csapadék is" – tette hozzá.

Az Antarktiszon jövő hónapban kétéves kutatás indul egy nemzetközi tudósgárda részvételével annak felmérésére, hogy melyek a globális felmelegedés hatásai a sarkokon. Ehhez hasonló mérvű tudományos expedícióra fél évszázada nem került sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?