Móric
14 °C
15 °C

Oktatóközpont épül az Antarktiszon

2007.02.18. 12:00
Internetes oktatóközpontot épít az Antarktiszon egy brit utazó. Robert Swané azért létesít világhálós táviskolát, hogy a felnövő nemzedékek megismerhessék a jégvilágot és a globális felmelegedés káros hatásait.

Swan, aki elsőként jutott el egymagában és gyalogosan mind az északi-, mind a déli-sarkra, a jövő héten kezdi meg iskolája kialakítását a György király szigeten. A kis oktatóközpontnak egy orosz kutatóállomás ad otthont, és teljesen automatizált lesz. A központ a szél és a nap energiájának felhasználásával működik majd, a tetejére szerelt kamera felvételei pedig a későbbiekben egy internetes oldalon lehet megtekinteni.

"Az utolsó nagy felfedezés a Földön az lesz, amikor azt kutatjuk majd, hogy miként lehet életben maradni. Ennek a vállalkozásnak meg kell találnunk a hőseit" – mondta az ötvenéves Swan a Reutersnek londoni indulása előtt. "Az Antarktisz azon helyek egyike a Földön, ahol a baljós változás a legszembetűnőbb. Az időjárás egyértelműen enyhébb, mint tíz évvel ezelőtt, és több a csapadék is" – tette hozzá.

Az Antarktiszon jövő hónapban kétéves kutatás indul egy nemzetközi tudósgárda részvételével annak felmérésére, hogy melyek a globális felmelegedés hatásai a sarkokon. Ehhez hasonló mérvű tudományos expedícióra fél évszázada nem került sor.